– Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović osudila je govor srpskog ministra za rad Aleksandra Vulina u Jadovnom, ali i poručila da je Hrvatska „nadišla taj nivo provokacije“ i da je Vulin „problem srpskog premijera“.

„Ja bih rekla da Vulin nije naš problem, nije problem Hrvatske. Mi smo nadišli taj nivo provokacija i Vulin je zapravo problem premijera (Aleksandra) Vučića, koji mora odlučiti kuda ide“, poručila je Grabar Kitarović u Spomen-šumi Brezovica, gde je učestvovala u obeležavanju Dana antifašističke borbe.

Vulin je prekjuče na komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve logora u Jadovnu 1941. godine, između ostalog, izjavio da „ne može ista ruka venac nositi i u Blajburg i u Jasenovac“, aludirajući, prema navodima agencije Hina, na hrvatsku predsednicu koja je posetila oba mesta, te da je Alojzija Stepinca nazvao „ustaškim vikarom“. Grabar Kitarović je podsetila da Hrvatska pomaže Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, ali i upozorila da se „s ljudima kao što je Vulin ne može ući u zajednicu slobodnih, uljuđenih demokratskih država kao što je EU“.
Kako prenose elektronski mediji, Vulinova izjava je naišla na seriju negodovanja u Hrvatskoj, između ostalih i i bivšeg predsednika Ive Josipovića, koji smatra da bi hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog govora srpskog ministra trebalo Srbiji poslati diplomatsku notu.
Podsetimo, ovo nije prvi put da reči ministra Vulina izazivaju potrese u odnosima Beograda i Zagreba, naprotiv u aprilu je došlo nakratko i do povlačenja hrvatskog ambasadora iz Beograda. Prema zvaničnom objašnjenju, ambasador je povučen na konsultacije kako zbog toga što je lider radikala Vojislav Šešelj spalio hrvatsku zastavu, tako i zbog Vulinovih izjava na račun premijera Zorana Milanovića i generala Ante Gotovine. Međutim, odmah nakon uskršnjih praznika ambasador se vratio u Beograd, a predsednica Grabar Kitarović kritikovala je Vladu Hrvatske zbog tog poteza, tvrdeći da je reč o ishitrenom potezu. Ipak, tada je najavljeno i da će 20. godišnjica hrvatske vojne operacije Oluja biti obeležena svečano i u Kninu, i vojnom paradom u Beogradu. U seriji reagovanja ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović izjavio je i na jednoj zagrebačkoj televiziji da je general Gotovina pogođen Vulinovim izjavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari