Susretima sa predsednikom Kipra Dimitrijem Hristofijasom i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo je da sinoć po našem vremenu u Njujorku, gde prisustvuje 67. zasedanju Generalne skupštine UN, započne seriju bilateralnih razgovora sa međunarodnim zvaničnicima i kolegama iz sveta.

Marko Đurić, Nikolićev savetnik za spoljnu politiku, najavio je da će glavne teme predsednikovih bilateralnih susreta biti Kosovo i Metohija i ekonomska pitanja.

Nikolić je juče prisustvovao i sastanku na vrhu o vladavini prava na nacionalnom i međunarodnom nivou. Za sinoć bila je najavljena i tradicionalna svečana večera u njujorškom hotelu Valford Astorija, koju povodom zasedanja GS UN priređuje predsednik SAD Barak Obama što je, prema spekulacijama medija, prilika za susret i eventualno rukovanje prvog čoveka Srbije i predsednice samoproglašene Republike Kosovo Atifete Jahjaga.

U izveštajima agencija navodi se da će Jahjaga prisustvovati Generalnoj skupštini ili kao gost delegacije Albanije ili preko Unmika, zato što Kosovo nije članica UN. Ona se, kako prenose prištinski mediji, pre dva dana srela s Ban Ki Munom, kome je rekla da „predstojeći dijalog s Beogradom jeste dobar, ali ne i jedini način za normalizaciju odnosa“.

Predsednik Srbije je u Njujork doputovao u nedelju po podne, a danas bi trebalo da se obrati Generalnoj skupštini, odmah posle predsednika Brazila i SAD. Za sredu je najavljen njegov susret sa Ketrin Ešton, visokom predstavnicom EU za bezbednost i spoljnu politiku. „U razgovoru sa Eštonovom sigurno će se razgovarati o sveopštoj saradnji Srbije sa EU, tekućim političkim pitanjima, uključujući i politički proces između Beograda i Prištine“, najavio je ranije Marko Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari