Od prošle ponoći Hrvatska je za teretni saobraćaj zatvorila i poslednji otvoreni granični prelaz Bajakovo-Batrovci, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske za Danas kažu da će tako biti dok se ne stabilizuje situacija na granici sa Slovenijom.


– Na graničnom prelazu Bajakovo obustavljen je promet na ulaz u Hrvatsku do stabiliziranja stanja na prelazu Bregana-Obrežje – napominju za naš list u MUP-u Hrvatske. Tokom jučerašnjeg popodneva u hrvatskom MUP-u kažu da nisu „raspolagali informacijom“ kada može da se očekuje da granični prelaz sa Srbijom bude otvoren.

Kolona kamiona koji čekaju u redu sa srpske strane granice juče prepodne bila je duga i 10 kilometara, dok je na izlazu iz Hrvatske kolona bila tri kilometra. U isto vreme putnički saobraćaj u oba pravca bio je bez većih zastoja.

Srbija će uvesti kontramere Hrvatskoj ukoliko ne otvori granice prema Srbiji za teretni saobraćaj, rekao je juče u Varšavi Ivica Dačić i naglasio da ne može da kaže o kakvim merama je reč.

On je na konferenciji za novinare u Varšavi rekao da je pokušao da uspostavi kontakt sa ministarkom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić da bi se razgovaralo o puštanju teretnog saobraćaja između dve države.

– Razgovarao sam sa premijerom Aleksandrom Vučićem i on je ljut što su kamioni blokirani. To uvodi nenormalne uslove za rad u regionu. Ili će se to prekinuti ili ćemo uvesti kontramere. Sa Mađarskom smo to rešili, istakao je Dačić i naglasio da nije fer da Srbija sama snosi teret izbegličke krize.

On je dodao da je situacija sa izbeglicama jasan pokazatelj da su i EU i evropske vrednosti u krizi i da preti da sruši i EU.

– Tražimo hitno reagovanje EU. Zašto da se blokira saobraćaj? Kakve to ima veze sa izbegličkom krizom? EU reaguje kao da se sve ovo dešava na drugoj planeti. Kroz Srbiju je prošlo 150.000 izbeglica, a 600 je tražilo azil. Da li je rešenje da Srbija podigne gvozdenu zavesu prema EU? Bićemo prinuđeni da imamo kontramere. Da su evropske zemlje ovoliku vojsku i policiju iskoristile protiv ISIS, dosad bismo pobedili, rekao je Dačić. On dodaje da „ako je rešenje da izbeglice ostanu u Srbiji, onda je to za nas neprihvatljivo“.

Ministar srpske policije Nebojša Stefanović je potez Hrvatske ocenio kao „nekorektan“, istakavši da se naši susedi ne snalaze sa migrantskom krizom.

Ministar privrede u Vladi Srbije Željko Sertić rekao je juče da bi ovakva situacija, ukoliko potraje, mogla da ima ozbiljne posledice po ekonomske odnose u celom regionu. Sertić je istakao kako Hrvatska ovim potezom ne šalje dobru poruka ni regionu, ni nama, ni javnosti u EU, kao i da zatvaranje prelaza šteti ne samo srpskim, već i hrvatskim kompanijama. O štetnim posledicama zatvaranja granica usled izbegličke krize poslednja dva dana govorio je i ministar trgovine Rasim Ljajić, koji je istakao da bi šteta po Srbiju mogla da se meri milionima evra jer su Mađarska kao i Hrvatska uglavnom tranzitne zemlje za robu koju Srbija izvozi. Prema nezavisnim procenama preko granica prema Hrvatskoj i Mađarskoj odvija se transport roba vrednih u proseku oko 20 miliona evra dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari