Varšava

Podeljena Poljska danas bira novi parlament

Od 7 sati jutros kada je širom Poljske otvoreno preko 27.000 biralašta oko 30 miliona poljskih birača odlučuje na redovnim parlamentarnim izborima koliko će učvrstiti ili oslabiti vlast poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Pobeda vladajuće partije u Poljskoj

Vladajuća Partija prava i pravde pobedila je na izborima za Evropski parlament u Poljskoj, a prema rezultatima izlaznih anketa, koje je uradila agencija Ipsos, osvojila je 42,6 odsto glasova.

Kačinjski upozorio da Poljska mora da bude u EU

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski upozorio je u kampanji pred izbore za Evropski parlament da Poljska mora da bude u Evropskoj uniji a svako ko nagovara na polegzit je kao čovek koji bi nagovarao osobu u letnjoj odeći da izaće na mraz, što može završiti i smrću.

Poljska otkazala posetu izraelske delegacije da izbegne razgovor o restituciji Jevreja

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je otkazalo današnju posetu izraelske delegacije nakon promena u njenom sastavu koje sugerišu da izraelski zvaničnici dolaze u Varšavu da razgovaraju o restituciji Jevreja i žrtava holokausta u skladu sa Terezinskom deklaracijom iz 2009. godine i novim zakonom 447 u SAD.

Duda insistira da proširenje EU na Zapadni Balkan bude važno kao i Bregzit

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je danas u Tirani, na samitu u okviru Procesa Brdo-Brioni, da proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan mora da bude za sledeću Evropsku komisiju i evropske institucije posle evropskih izbora jednako važno kao i Bregzit, a da Unija mora da vodi politiku otvorenih vrata.

Tusk: Za Poljsku ulazak u EU istinski kraj Drugog svetskog rata

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas, povodom 15. godišnjice proširenja Evropske unije na 10, uglavnom postkomunističkih zemalja Evrope, da su Poljaci i narodi tog regiona u Uniju ulazili ne misleći na finansijske koristi.

U Poljskoj počeo štrajk učitelja, najveći od 1993.

Širom Poljske ostale su danas zatvorene škole, ukrašene sindikalnim, državnim i crnim zastavama u najvećem štrajku prosvetnih radnika u Poljskoj od 1993. godine u kome prema podacima sindikata učestvuje skoro 80 odsto škola i obdaništa u zemlji.

Pens označio Iran za najveću pretnju miru i kritikovao EU što to ne vidi

Potpredsednik SAD Majk Pens danas je na skupu o Bliskom istoku u Varšavi rekao da je Iran najveća pretnju miru u tom regionu i kritikovao Evropsku uniju što ne samo da se ne pridružuje naporima SAD da stvore koaliciju protiv Irana, već evropski saveznici traže načine da zaobiđu američke sankcije Teheranu.

Pompeo upozorava da Rusija ima velike planove da dominira Evropom

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je danas u bazi u Bemovu Piskom na severoistoku Poljske da Rusija ima velike planove da dominira Evropom i dodao da je rat u Ukrajini Sjedinjenim Državama otvorio oči da Rusija može da proba da otvori drugi front upravo tu, na istočnom krilu NATO.

Poljakinja se izborila za odštetu od države zbog smoga

Poljski sud je naredio da država mora da plaća odštetu Poljacima zbog toga što ne vodi dovoljno odlučnu i efikasnu borbu protiv zagadjenja životne sredine i time krši prava Poljaka na slobodu kretanja i udisanje svežeg vazduha.

PrvaPoslednja