Kosovo verovatno dobija viznu liberalizaciju 1Foto: Bojan Cvejić

Kosovo će 4. maja verovatno dobiti viznu liberalizaciju, kako i priželjkuje Priština, kažu za Danas nezvanično izvori bliski Briselu. Prema rečima naših sagovornika, Kosovo je ispunilo uslove za ukidanje viza, ali će Evropska unija dodati uslov da se vize vraćaju u slučaju da mnogo stanovnika Kosova zatraži azil u države EU.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Kako objašnjavaju u Briselu, klauzula o mogućem povratku viza biće način za sprečavanje zloupotreba koje su se već dešavale u nekim drugim delovima Balkana nakon liberalizacije. Ministar za evropske integracije u kosovskoj vladi Beki Čolaku, koji se prekjuče zajedno s premijerom Isom Mustafom sastao sa visokim zvaničnicima EU, izrazio je optimizam u vezi sa viznom liberalizacijom. Čolaku je nakon sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini kazao da će građani Kosova u toku ove godine moći da putuju bez viza.

„Mi smo ispunili sve uslove koje je EU postavila pred nas u procesu liberalizacije viznog režima, ali i u drugim procesima evropskih integracija“, rekao je Mustafa. Predsednik EK pozdravio je napredak postignut na Kosovu u vezi sa tim procesima, preneli su prištinski mediji.

Inače, USA Today piše da je od 2000. do 2016. godine Kosovo platilo 248 miliona dolara za dve inostrane telefonske kompanije u odsustvu svog međunarodnog koda. Kako navodi taj list, iako su se Beograd i Priština u Briselu složili da Kosovo dobije kod 383, to se neće dogoditi još najmanje godinu dana.

Tači: NATO ključ stabilnosti

Predsednik Kosova Hašim Tači je u razgovoru sa američkim admiralom Markom Fergusonom izjavio da je NATO i dalje ključ stabilnosti na Kosovu i u regionu, a Kfor institucija u koju stanovništvo Kosova ima najviše poverenja. Kako je saopšteno posle sastanka, Tači je rekao da Kosovo očekuje da se uspostavi politički dijalog sa NATO-om i da stupi u „ugovorni sporazum sa severnoatlantskim paktom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari