Dok se u beogradskim kuloarima uglavnom komentariše brzina kojom je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u rukovanju sa američkim kolegom Barakom Obamom početkom nedelje elaborirao najvažnija svetska i srpska pitanja, Nikolićevo obraćanje na 67. zasedanju Generalne Skupštine UN, koje je sticajem proceduralnih okolnosti usledilo odmah posle Obaminog govora, sagovornici Danas uglavnom ocenjuju kao „nastavak kosovske politike prethodnih vlasti.

– Nikolićevo izlaganje je milozvučno, ali nije zaokret u odbrani Kosova. Ono je na liniji politike Borisa Tadića i predstavlja njen kontinuitet. Tu nema „crvenih linija“, jer je greška učinjena ranije – prava „crvena linija“ nigde nije povučena. Prethodna vlast je je propustila da to učini kada je Srbija stavljena pred izbor ili EU ili Kosovo. Da je Beograd tada napravio izbor, to bi bila najefikasnija odbrana KiM, koja bi Zapad naterala da izmeni svoju antisrpsku politiku, što bi omogućilo da se dođe do kompromisnog rešenja – kaže za Danas Vladislav Jovanović, bivši ambasador SR Jugoslavije u UN.

Jovanović smatra da će Beograd i dalje popuštati pred politikom Vašingtona i Brisela koristeći Tadićevu mantru „I EU i Kosovo“, što podrazumeva i normalizaciju odnosa sa kosovskim vlastima. On napominje da je „ta mantra zgodna za javnost u Srbiji, čija se iskrena i prirodna želja da uđe u EU koristi da zaboravi teritorijalni integritet i cenu kojom to plaća“.

Politički analitičar Obrad Kesić kaže da je Nikolićev govor u UN pokazao da će nova vlada ispoštovati dogovore prethodne vlasti i da je predsednik Srbije sebe definisao kao „umerenog nacionalistu“.

– Govor Tomislava Nikolića je najtvrđi govor koji je jedan predstavnik Srbije održao u poslednje četiri godine. Govorio je o suživotu na ovom prostoru i rešavanju pitanja na miran način, a istovremeno poslao signal koji je najvažniji za javnost u Srbiji – da nema popuštanja kada je reč o Kosovu. Ono što je najbitnije za veći deo EU i SAD jeste da nema promena. Iako je retorika oštrija nego što je bila ranije, ipak se govori da će ova vlada ispoštovati ono što je ranije dogovorila prethodna vlast – napominje Kesić.

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar Ministarstva za KiM i predsednik SDP na Kosovu, slaže se sa Kesićem da je novi predsednik Srbije pred Generalnom skupštinom UN „pojasnio sopstvenu političku poziciju“, jer „iako važi za nekog ko je doživeo ozbiljnu transformaciju političkih stavova istovremeno ga vezuju i za prošlost i za „sumnju“ da će biti konstruktivan, čak i više od toga“.

– Nikolić je poručio da neće biti ni previše konstruktivan, ali i da više nije radikal. Ponudio je pregovore o KiM na najvišem nivou što je, po meni diskutabilno, ali i hrabro. Smatram da je to nije ostvarljivo u kratkom roku, čak i ni hipotetički – da se slože velike sile – kaže Ivanović.

On se nada da Beograd „neće vući nagle poteze, niti posezati za velikim i brzim rešenjima , jer ona ne mogu biti povoljna po Srbe, a ni trajna“. Ivanović insistira da se ne sme dozvoliti da se pitanja evropskih integracija i KiM povežu tako što će se koristiti za uslovljavanja Beograda.

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku, izjavio je da je Tomislav Nikolić u govoru pred UN na „dostojanstven način izneo stav Srbije po pitanju Kosova i jasno postavio crvenu liniju“.

Sa Ketrin Ešton danas o dijalogu

Portparol visokog predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku Maja Kocijančić izjavila je za naš list da će Ketrin Ešton danas u Njujorku razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavnom Nikolićem o nastavku konsultacija u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine. Ona nije želela da komentariše medijske spekulacije da će Ešton uručiti Nikoliću tekst sporazuma o dobrosusedskoj saradnji Srbije i Kosova, koju bi osnova za dalje pregovore. Povdom želje Beograda se oni vode pod okriljem UN, Kocijančić kaže da se „na osnovu rezolucije GS UN dijalog vodi pod okriljem EU i da se tu ništa neće menjati“. Nikolić je juče trebalo da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari