Plan primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji je Vlada Srbije usvojila u nedelju, prosleđen je svim ministarstvima kako bi se pripremila analiza o tome koje je zakone neophodno menjati, saznaje Danas iz izvora u Vladi. Međutim, da li će i kada biti objavljen plan primene Sporazuma, u ovom trenutku niko nije znao da nam odgovori, a, nezvanično kažu u Vladi, nije isključena mogućnost da će ovaj državni dokument ostati daleko od očiju javnosti.






Pokušavajući da u Vladi Srbije i ministarstvima saznamo koliko će zakona morati da se menja zbog početka primene briselskog sporazuma, takođe smo ostali bez preciznog odgovora nadležnih. Prema nezvaničnim informacijama, moraće da dođe do promene propisa o mreži sudova, lokalnoj samoupravi, iz oblasti unutrašnjih poslova i obrazovanja.

Izvor Danasa iz Vlade kaže da će najpre verovatno morati da se donese ustavni zakon, koji će regulisati promenu čitavog seta akata.

„Planom primene Sporazuma predviđa se da moramo do kraja juna da krenemo sa implementacijom makar nekoliko tačaka iz tog dokumenta, kako bismo dobili datum pregovora za članstvo u EU. Do kraja godine moraće da se sprovede veći deo Sporazuma, naročito u vezi s policijom i pravosuđem, a predviđeno je i da se lokalni izbori na severu Kosova održe u oktobru“, navodi naš sagovornik, koji smatra da plan primene neće biti javno objavljen.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun (SNS) ističe za Danas da još ne zna da li će i kada biti objavljen plan primene Sporazuma i koliko će tačno zakona morati da se menja. „Nesporno je da zakoni moraju da se prilagode, ali se detalji još ne znaju. Na primer, moraće da se definiše kako će se formirati Zajednica srpskih opština – da li će to biti uređeno izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi ili preko ustavnog zakona“, navodi Drecun.

Politički analitičar Dušan Janjić ocenjuje za Danas da plan primene, koji je usvojila Vlada Srbije, verovatno neće biti objavljen u celosti, već da će javnost biti upoznata samo sa jednim delom tog dokumenta.

Prema njegovim rečima, moraće da se menja „puno zakona iz gotovo svih oblasti“. „MUP Srbije će morati najmanje jedan zakon da menja, zatim moraće da se promeni Zakon o državnim službenicima, kao i svi oni u kojima se pominju institucije na KiM“, ukazuje Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari