Predsednica Narodne partije Maja Gojković u intervjuu za Danas najavljuje da pri formiranju nove vladajuće koalicije sigurno neće podržati Srpsku naprednu stranku, pa i u slučaju da to urade Ujedinjeni regioni Srbije, Mlađan Dinkić lično i njegova G17 plus. Gojkovićeva poručuje da je Demokratska stranka „prirodni partner“ stranke koju vodi. NP na listi URS u Skupštini Srbije ima dva mandata.

– U protekloj izbornoj kampanji koalicija s kojom smo nastupili na republičkim izborima kao lajtmotiv ponavljala je da je naš zajednički prirodni partner DS, podržali smo i predsedničkog kandidata demokrata u drugom krugu izbora, i prirodno je da nastavimo saradnju podržavajući vladu okupljenu oko mandatara Borisa Tadića. NP se složila s Tadićem da Vlada Srbije mora biti manja, štedljiva i efikasna, sastavljena od sposobnih ljudi koji neće podmetati jedni drugima nogu, niti biti solo igrači koji umišljaju da čitava predstava zavisi od njih, već pravi timski igrači. S druge strane, oko SNS je okupljena široka koalicija i treba vremena da Srbija vidi ko su, šta su i kojim putem žele da vode zemlju. Prve nespretne izjave njihovih čelnika istiskuju Srbiju s mesta lidera u regionu, to nas brine i nema potrebe da im budemo saučesnici – kaže Gojkovićeva za Danas.

Ko snosi najveću odgovornost za to što ni mesec i po nakon izbora Srbija nema vladu?

– NP svakako ne snosi tu odgovornost, dovoljno smo svesni svoje veličine da pružimo ruku onoj strani koja je to tražila i da je ne povlačimo kada je najteže. Odgovornost je na svim strankama kojima je važnija njihova partija od Srbije, broj ministarskih mesta koje će tražiti od broja problema koji stoje pred Srbijom i koliko njih mogu da reše dobrim personalnim rešenjima koje bi ponudili mandataru za novu, hrabru, timsku vladu. Ovo ne treba da bude „igra prestola“, već borba za ekonomski spas Srbije. Prepoznaće vaši čitaoci za koga mislim da je kriv što nemamo vladu.

Da li je moguće da URS, ili bar glavnina pokreta, formira vladu sa SNS?

– URS je koalicija stranaka, a znam da NP neće podržati vladu koju će voditi mandatar iz SNS, što ne bih mogla reći za G17 plus, čiji su čelnici davali pomirljive izjave na tu temu u zadnje vreme.

Narodna partija nije „svako“

S kojim strankama vaša NP ne bi stupila u koaliciju, i zašto?

– Sa onima s kojima se programski ne slažemo. Ne mislim da svako sa svakim može. NP nije „svako“, niti može sa svakim. Ako si na izborima glasove dobio na osnovu programa i obećanja da s nekim nećeš, ne pristajemo na političko nepoštenje da odmah sutra sve zaboraviš i grabiš se za vlast. Pravi političari mogu da budu u opoziciji ako ne mogu da nađu programske partnere i NP je na to spremna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari