Godišnjica smrti Gavrila Principa obeležena u Češkoj 1Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Na današnji dan pre 106 godina, Gavrilo Princip je preminuo u zloglasnom češkom zatvoru Terezin. Delegacija Vlade, koja je u dvodnevnoj poseti Češkoj, položila je vence na Olšenskom groblju u Pragu i ispred ćelije u kojoj je tamnovao i stradao.

Na današnji dan pre tačno 106 godina u ćeliji u Terezinu, tvrđavi 60 kilometara od Praga, u mukama od tuberkuloze, umro je Gavrilo Princip, piše RTS.

Zbog atentata koji je promenio istoriju, nije mogao biti osuđen na smrt, jer je imao samo 19 godina. U 23. godini, sa samo 40 kilograma, skončao je okovan lancima, bez dnevne svetlosti, između hladnih zidova – koji i danas svedoče o poslednjim danima Gavrila Principa u zloglasnom zatvoru Terezinovo.

Aleksandar Vasilić iz Saveza potomaka ratnika Srbije kaže da je Gavrilo Princip bio leptir koji je raširio krila i pokrenuo tornado u istoriji sveta.

„Zbog toga je četiri godine tamnovao i pod najtežim mukama izgubio svoj život. Upravo Gavrilo Princip je taj koji nama danas pokazuje da sloboda nema cenu, da su za našu slobodu bile ogromne žrtve i on je taj simbol koji uvek treba da nam govori da moramo da budemo slobodarski narod i da gajimo kulturu sećanja“, dodaje Vasilić.

Prvi svetski rat odneo je živote mnogih, a kosti pravoslavnih Srba nalaze se širom Evrope.

Na Olšenskom groblju u Pragu u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, sagrađenoj 1925. godine, sada već tradicionalno polažu se venci i klanja senima poginulih u oslobodilačkom ratu. Danas je to uradila delegacija Vlade Srbije.

„Tu su Rusi, Ukrajinci, naši ljudi, Gruzini, Bugari, Česi, Makedonci, sav pravoslavni svet. Sve je oživelo i ako mogu da kažem, od 17 verskih zajednica ovde u Češkoj po poslednjem popisu 16 su u minusu, svuda je u opadanju osim pravoslavne crkve, koja je oko 100 posto u porastu i posle rimokatolika sada je najbrojnija verska zajednica i crkva ovde na ovim prostorima“, ističe otac Srđan.

Ma gde u svetu da žive, poručuje otac Srđan, Srbi ne smeju da zaborave svoju pravoslavnu veru, da čuvaju porodicu i tradicionlne vrednosti.

Na ulazu u kritpu Crkve Presvete Bogorodice na Olšenskom groblju u Pragu nalaze se vidno obeležene kosturnice pravoslavnih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.

Tu se u kripti nalazi i košulja kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je ujedno i donator jednog od pet zvona koja se nalaze na ovom hramu.

Delegacija iz Srbije položila vence

Komemoracija povodom 106. godišnjice smrti Gavrila Principa održana je u Češkoj, u Terezinskoj tvrđavi, kraj spomen-ploče ispred ćelije u kojoj je Princip tamnovao, a u okviru nekadašnjeg austrougarskog zatvora.

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je i u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Olšanskom groblju, gde se nalaze spomen-kosturnica sa 131 sahranjenim srpskim vojnikom i spomen-ploča kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Državnim ceremonijama, pored predstavnika Vlade, prisustvovali su i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kadeti Vojne akademije, predstavnici i studenti Policijsko-kriminalističkog univerziteta iz Beograda, predstavnici Ambasade Republike Srbije u Pragu i udruženja Srba iz Republike Srbije i Republike Češke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari