Muzeja apsolutizma neće biti 1Foto: Institut za javnu politiku

Neće biti muzeja apsolutizma i Vučićeve diktature u kojem bi bile izložene naslovnice gde je Aleksanvar Vučić prikazan kao prostitutka sa fantomkom, Hitler i džihadista, rečeno je Danasu u Vladi Srbije. Kako nam je objašnjeno, ta mandatarova izjava bila je Vučićev ironični osvrt na pisanje medijao njemu i nema nikakve veze sa izložbom „Riječ, slika i neprijatelj“ koja je 2013. organizovana u Podgorici a na kojoj su bile izložene naslovne strane opozicionih medija u Crnoj Gori, a koje su većinom u negativnom kontekstu bile posvećene Milu Đukanoviću, predsedniku Crne Gore.

Vučić je, podsetimo, pre par dana vrlo ozbiljnim tonom izjavio da ćeosnovati muzej apsolutizma i njegove diktature kako bi pokazao da su novine u zemlji zapravo opozicione i da je laž da sprovodi medijsku torturu i cenzuru. On je kazao da neće da kritikuje medije, bez obzira na to šta pišu o njemu, ali da će SNS iznajmiti prostor i napraviti muzej „Vučićevog apsolutizma i diktature“ u kojem će biti sve naslovne strane i tekstovi koji će svedočiti o neosnovanosti takvih optužbi

– Tako će građani moći da se uvere u kakvoj diktaturi žive – naveo je on.

Deo javnosti je tu najavu, neznajući da je reč o šali, vrlo ozbiljno shvatila a komentari su bili vrlo ozbiljni od podrške do ironije. Vladimir Đukanović, član Predseništva SNS, je za naš list naveo da je to odlična ideja i način da se argumentovano dokumentuju sve laži i neistine plasirane o njegovoj navodnoj cenzuri i diktaturi, posebno u medijima. Ivan Ninić iz pokreta Dosta je bilo je rekao da je to još jedan u nizu performansa u režiji premijera i da je to u stvari još jedna zamena teza. „Takva postavka o kojoj govori Vučić bi kao trebalo da demonstrira navodnu slobodu govora, stepen demokratičnosti i uređenost sistema, koju je njegova vlast obezbedila, a zapravo je sve suprotno. Stepen slobode izražavanja je jako ugrožen“, rekao je on. Zoran Živković, predsednik Nove stranke, je naveo da je dobro što će ta postavka biti u prostorijama SNS „jer će u tom slučaju biti zaštićeni normalni građani Srbije“, dok se internacionali sekretar DS Valdimir Todorić prijavio da prvi poseti izložbu ali ukoliko u nje budu izloženi i lična karta Vučićevog brata, olupina helikoptera, loto kuglica 21, fantomke iz Savamale, pololjena kvaka i video instalacija Utiska nedelje.

Mnoge je ova Vučićeva najava asocirala na izložbu „Riječ, slika i neprijatelj“ koja je 2013. organizovana u Podgovorici a na kojoj su bile izložene naslovne strane opozicionih medija u Crnoj Gori. Izložba je bila deo Konferencije o novinarstvu na Zapadnom Balkanu „Riječ, slika i neprijatelj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari