NATO o Kosovu: "Zapadni Balkan nam je važan" 1Hašim Tači sa pripadnicima BSK

Zapadni Balkan je od važnosti za NATO. Neke države u regionu već su se pridružile našoj Alijansi, a još neke teže da postanu članice, kažu za Danas u sedištu NATO u Briselu, povodom navoda kosovskih medija da se Kosovo priprema za članstvo u tom vojnom savezu.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; } Govoreći o Balkanu, naši sagovornici takođe podsećaju da su juče ministri spoljnih poslova NATO ugostili premijera Crne Gore Đukanovića povodom potpisivanja Protokola o pridruživanju te države Alijansi, kao i da je generalni sekretar NATO izjavio da je „ovo jasan znak da NATO nastavlja da pomaže u izgradnji bezbednosti na Zapadnom Balkanu“.

Predstavnici NATO nisu želeli da direktno odgovore na pitanje da li očekuju da Kosovo u bliskoj budućnosti započne eventualnu integraciju u Alijansu, već su podsetili da Kosovo u ovom trenutku nije kandidat za članstvo. „Mi u potpunosti podržavamo sve veću normalizaciju na Kosovu. I mi potpuno podržavamo dijalog Beograd – Priština, koji je istinski korak napred za regionalni mir i stabilnost. To je šansa da se okrene stranica i oblikuje bolja budućnost za sve u regionu. Mi nastavljamo da podstičemo sve strane da se angažuju u političkom dijalogu i zajedno rade u pravcu bezbednijeg Kosova kako bi se unapredili životi svih koji tamo žive“, poručuju iz NATO.

Prištinske vlasti pozdravile su juče odluku američkog Kongresa da od administracije SAD zatraži postavljanje temelja za pridruživanje Partnerstvu za mir NATO-u, a kosovski predsednik Hašim Tači je tim povodom izjavio da su Kosovske bezbednosne snage (KBS) spremne da se transformišu u kosovske oružane snage (KAF). Tači je za RTK kazao da će te snage biti „multietnička sila“ i radiće u skladu sa NATO standardima. On je, prenose mediji, rekao da kosovske institucije treba da donesu odluku o formiranju oružanih snaga u najkraćem mogućem roku.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je za prištinsku Epoku e Re rekao da je to „veoma dobra vest za sve građane Kosova“. „Ovo je veoma dobra vest za sve građane Kosova koji žele da vide našu zemlju kao deo Severnoatlantskog saveza u najkraćem mogućem roku. Takođe je još jedan dokaz o večnom prijateljstvu SAD, budući da se time pokazuje da nam je Amerika saveznik i da uvek možemo da računamo na njihovu podršku“, napisao je Veselji na svom Fejsbuk nalogu.

Gregori Rejmond, profesor na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, komentariše za Danas da „uprkos tome što je nekoliko istaknutih političara na Kosovu izrazilo želju za članstvom u NATO, ne mislim da će se to dogoditi u najbližoj budućnosti“.

– Prvo, sve dok pojedine NATO članice ne priznaju Kosovo, gotovo je izvesno da Kosovo neće dobiti političku podršku potrebnu za članstvo. Drugo, američki ambasador u NATO Daglas Lut nedavno je rekao da veruje da nema nikakvog novog proširenja NATO na horizontu. Ipak, očekujem da lideri Kosova nastave da lobiraju za prijem. Ono što ne mogu da prognoziram jeste kako će predstojeća predsednička kampanja u SAD uticati na spoljnu politiku Vašingtona prema NATO, poručuje naš sagovornik.

Tahiri: Oružane snage do kraja godine

Ministarka bez portfelja, zadužena za tehnički dijaloga Beograda sa Prištinom, Edita Tahiri je rekla tokom posete Tirani da je uspostavljanje oružanih snaga Kosova jedan od prioriteta aktuelne vlade. Prema njenom mišljenju, taj posao biće završen do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari