Reagovanje i protesti Albanaca u selu Žač kod Istoka usmereni su protiv nekih Srba iz toga mesta koji su aktivno, uniformisani i naoružani učestvovali u zločinima protiv svojih komšija u proleće 1999. godine. Tada je u tom selu pobijeno devet ili deset Albanaca, a oni znaju ko je u tome učestvovao. Inače, po onome što sam iz medija saznao Albanci nemaju ništa protiv da se komšije Srbi sa kojima su mirno živeli ranije, vrate na svoja imanja i nastave normalan život. Mislim da svako ima pravo da se vrati u svoj dom, da normalno i bezbedno živi, a oni koji su krivi za bilo šta, moraju da se suoče sa zakonom i pravdom.

Izjava šefa Međunarodne civilne kancelarije i visokog predstavnika EU na Kosovu Pitera Fejta, da neće priznati izbore na severu Kosova koje organizuju vlasti u Srbiji 30. maja, normalna je i politički umesna. To da država Srbija organizuje izbore na teritoriji druge države (Kosovu), ili imenuje sudije koji će suditi u kosovskim sudovima, bez obzira na to što je ne priznaje drsko je i provokativno. Organizovanje izbora od strane Srbije na Kosovu ne predviđa ni Rezolucija 1244 SB UN u koju se zvaničnici Beograda svakodnevno kunu i traže da sve bude na Kosovu. Zamislite da Kosovo organizuje izbore u Preševu i Bujanovcu, ili imenuje sudije koji će raditi u tamošnjim sudovima. Takva ponašanja su nedopustiva.

Nema nikakvog konsenzusa oko prisustva predstavnika Srbije i Kosova za istim stolom na regionalnim sastancima. Onaj ko je domaćin nekog regionalnog skupa, poziva normalno sve države regiona, znači i Kosovo. Pitati Srbiju da li da se zove Kosovo na takve regionalne skupove je kao da pitate i svaku drugu državu u regiji da li pozvati neku drugu državu. Protivljenjem Srbije da se Kosovo zove na takve skupove je pretenciozno i protivno principima regionalne saradnje. Ako Srbija ne voli da vidi predstavnike Kosova na takvim skupovima, onda može ona sama da ih ne pozove ako bude domaćin nekog takvog skupa. Ali diktirati drugima, kao nedavno Sloveniji za skup kod Kranja, neukusno je, nekulturno, čak drsko. U Srbiji moraju znati da takve diktate i takvu prepotentnost više niko ne podnosi. To je hteo Milošević, pa vidimo dokle je doveo Srbiju. Kada je reč o odnosima prema susedima, i posebno Kosovu, sadašnje rukovodstvo Srbije ni po čemu se ne razlikuje od Miloševića. Ono je ostalo zarobljeno u raljama te katastrofalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari