Šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je za Danas da su neistinite tvrdnje predsednika Srbije da su od javnosti sakriveni detalji briselskih dogovora.


Nikolić je juče u intervjuu za Novosti, između ostalog, rekao da je od javnosti „sakriveno da na skupovima ispred Albanaca može da stoji samo natpis Kosovo sa zvezdicom, bez fusnote, kao i da je obmana da Srbi na Severu KiM ne moraju da uzimaju registarske tablice, a uslov za to je da se upišu kao državljani Kosova“. On navodi i da „postoje nedoumice oko integrisanog upravljanja prelazima“ i da „tim, naizgled bezazlenim rešenjima, privodimo i sami kraju nezavisnost Kosova“.

– Čekam da obelodane dokaze da smo preuzeli obaveze države i građana Srbije koje podilaze Prištini. Vlada je postignute dogovore usvojila donošenjem uredbi i zaključaka, koji predstavljaju obavezu za Srbiju. Sporazumi s Prištinom nisu međudržavni, iako je Nikolić, kao lider SNS, tražio njihovu ratifikaciju u skupštini. Mi smo to izbegli, jer Kosovo nije država. Ako postoji nešto sporno, neka Tomislav Nikolić i Ivica Dačić na prvoj sednici nove vlade anuliraju potpise Mirka Cvetkovića i tog istog Ivice Dačića, a nas neka pozovu na krivičnu odgovornost – kategoričan je Stefanović.

On ističe da „kada je reč o fusnoti, crveno-crna koalicija sluša interpretacije Prištine i Brisela zato što želi da se dodvori Zapadu“.

– Mi znamo šta je dogovoreno i to smo predočili vladi, skupštini i javnosti. Vlada je to usvojila u formi zaključka, ali Dogovor o administrativnim prelazima ne prejudicira državnost. Ako tvrde da to nije tačno, neka nova vlada pod hitno poništi postignute i napravi nove sporazume s Prištinom u prisustvu UN, kako Nikolić najavljuje. Jasno je da su to samo bajke i iluzije za birače, iako znaju da su obećali Zapadu da će sve dogovore spovesti – tvrdi Stefanović.

On napominje da Nikolić kao lider SNS nijednom nije želeo da sa njim razgovara, iako je Stefanović više puta to tražio i da posle izbora novog predsednika Srbije, kao šef beogradskog pregovaračkog tima, nijednom nije pozvan u Predsedništvo „da razgovara makar sa portirom“.

Na pitanje Danasa da li bi u sadašnjoj situaciji najbolje bilo da Ustavni sud Srbije proveri ustavnost svih postignutih dogovora s Prištinom, Stefanović odgovara da „nije protiv toga, ali da bi bilo bolje da vlada najpre poništi ranije donete odluke, kako bi USS imao dovoljno vremena za odluku „. Prema njegovim rečima, USS je odnedavno postao „vrlo ekspeditivan, tako da ne isključuje mogućnost da u novom okolnostima u srpskom pravosuđu vlast krene tim putem“.

Belgijski model

Predsednik Nikolić je, između ostalog, najavio da je za KiM „spreman da predloži rešenja koja su već primenjena, kao što je status Nemaca u Belgiji“, ne ulazeći u detalje. U Predsedništvu Srbije Danas nije dobio konkretan odgovor na pitanje ko bi u kosovskom slučaju bili „Nemci“ – Srbi ili Albanci. Kako je našem listu objašnjeno, Nikolić je izneo neobavezujući primer, želeći da pokaže da postoje različita rešenja za problem. Inače, nemačka jezička zajednica u Belgiji je politički nezavisan entitet, mala država ustavom priznata u okviru belgijskog federalnog sistema, čiju strukturu čine regioni, provincije i jezičke zajednice. Flamanska, frankofonska i nemačka jezička zajednica u Kraljevini Belgiji nadležene su za obrazovanje, jezik i kulturu, belgijska država za spoljnu politiku, odbranu, pravosuđe i socijalno osiguranje, dok se privredi i socijalnoj politici brinu regioni – Flandrija, Valonija i Brisel.

KPS vratila Marka Đurića na Merdare

Kosovska policijska služba juče je „presrela vozilo savetnika predsednika Srbije za spoljnu poltiku Marka Đurića i stražano spovela srpsku delegaicju do Merdara“, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. U saopštenju se navodi da je Đurić išao u posetu manastiru Gračanica, koja je bila uredno prijavljena Euleksu i nije imala politički karakter, ali su „privremene vlasti u Prištini demonstrirale silu i nepotrebno uputile još jednu provokaciju Republici Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari