Ako je Tomislavu Nikoliću evropska agenda zaista prioritet, on što pre treba da se vrati standardnom demokratskom diskursu. U suprotnom, srpska politika će sve više podsećati na dešavanja u Albaniji, gde su sukobljene strane napuštale parlament, takođe štrajkovale glađu, da bi se sve završilo u potpunoj političkoj blokadi, pa i izbijanju nasilja na ulicama Tirane.

Uveren sam da niko u Beogradu ne želi taj scenario. Moram da kažem da žalim što je došlo do toga, da lider naprednjaka štrajkuje glađu i žeđu. Stanje u lošoj ekonomiji neće se popraviti ovakvim dramatičnim odlukama. U tom smislu, ova akcija drastično odstupa od njegovih nastupa u protekle dve godine – komentariše za Danas Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, najnovije političke poteze naprednjaka.

Da li je Tomislav Nikolić zaista prihvatljiv partner za EU?

– Nikolić je septembra 2008. napravio politički preokret kada je podržao ratifikaciju SSP u Skupštini Srbije. U protekle dve godine, on je napravio značajan pomak u pravcu „evropeizacije“ svoje politike. To je presudno doprinelo početku stvaranja širokog političkog konsenzusa u Srbiji oko strateških ciljeva zemlje. Zato smatram da, uprkos svojoj radikalskoj prošlosti, Nikolić može biti deo rešenja, a ne deo problema. Naravno, da bismo to sa sigurnošću znali, potrebno je nešto više od deklarativnih izjava o privrženosti cilju članstva u EU. Ako i kada preuzme odgovornost vlasti, Nikolić će imati priliku da se do kraja politički odredi.

Da li bi vanredni izbori u Srbiji zaista ugrozili sticanje statusa kandidata za članstvo u EU?

– Održavanje parlamentarnih izbora je unutrašnja stvar Srbije. S druge strane, moramo imati u vidu da je do trenutka izdavanja mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Srbije ostalo manje od šest meseci. Već se mnogo vremena izgubilo na pregovore o rekonstrukciji vlade, a čini se da se trenutno sve više političke energije troši na pitanje da li će izbori biti u decembru 2011. ili u januaru 2012. To je nepotrebno i onemogućava usvajanje onih mera koje bi mogle osigurati da Srbija dobije preporuku Komisije za dobijanje statusa kandidata.

Kako ocenjujete dosadašnje napore vladajuće koalicije za uspeh kandidature?

– Tokom mandata ove vlade ukinute su vize za građane Srbije, usvojen je Statut Vojvodine, počeo je proces ratifikacije SSP i otvoren je dijalog Beograd – Priština. S obzirom na to da je Srbija bila na ivici nove samoizolacije nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, ovo jesu značajna postignuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari