Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland prenela je prilikom jučerašnjeg susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem podršku Vašingtona u nastavku evropske integracije Srbije, kao i nameru SAD da pomognu u uspostavljanju energetske sigurnosti Srbije. Vučić i Nulandova su tokom radnog ručka razgovarali o bilateralnim odnosima, pridruživanju EU, dijalogu Beograda i Prištine, te situaciji u regionu, s naročitim osvrtom na BiH i Makedoniju.

Premijer Vučić je izrazio čvrstu opredeljenost Srbije za evropsku integraciju Srbije i ispunjenje spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u EU. On je istakao da Beograd namerava da nastavi dijalog s Prištinom, kako bi se u najkraćem roku došlo do rešenja koja bi doprinela očuvanju regionalne stabilnosti.
Zvaničnica SAD se u okviru posete Srbiji sastala i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji je poručio da je Srbija „uložila mnogo napora stabilizuje situaciju u regionu, to je njeno opredeljenje i od toga neće odstupiti uprkos tome što očigledno nisu baš svi u okruženju spremni da podele težinu tog posla sa nama“. On je, takođe, ocenio da je dobro što britanska rezolucija o Srebrenici nije prošla u Savetu bezbednosti UN , „jer bismo se ponovo sukobljavali umesto da svi zajedno radimo na boljoj budućnosti“.
Nulandova je ukazala da „partnerstvo naše dve zemlje jača našim zajedničkim radom“. U Nikolićevom kabinetu za Danas kažu da je atmosfera tokom sastanka bila „prijateljska i srdačna“. „Nulandova i Nikolić se znaju odranije i imaju dijalog koji je otvoren i neverovatno iskren. Akcenat je bio na odnosima u regionu i uglavnom je o tome govoreno u svetlu događaja u Srebrenici od subote“, ističu naši sagovornici.
Zvaničnica Stejt departmenta je na sastanku sa šefom srpske diplomatije i predsedavajućim OEBS-a Ivicom Dačić rekla da Srbija ima punu podršku SAD u nastojanju da se uspostavi mir u Ukrajini.
Nulandova je prilikom susreta sa predsednikom DS Bojanom Pajtićem istakla važnost opozicije u demokratskoj kontroli vlasti, dok je Pajtić naglasio značaj što skorijeg otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU „jer će to doprineti demokratizaciji i reformisanju Srbije“, saopštila je DS. Sastanku su prisustvovali i predsednici SDS i LSV Boris Tadić i Nenad Čanak.
Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, komentariše za Danas da činjenica da je neko formata Viktorije Nuland posetio Balkan u ovom trenutku, „kada predstavnici Obamine administracije izražavaju bojazan u vezi sa ruskim uticajem na regionu“, „pokazuje značaj koji Srbija i druge balkanske države imaju za aktuelnu bezbednosnu politiku SAD“.
„Nulandova je na balkanskoj turneji naglasila teme koje se odnose na reformu pravosuđa i vladavinu prava. Ona je snažna zagovornica unapređenja demokratije u centralnoj i istočnoj Evropi. Takođe, logično je što se osvrnula na odnose Beograda i Prištine i založila za reforme za koje veruje da će približiti Srbiju EU“, ističe on.

 

 Gašić sa Farkašovom

Ministar odbrane Bratislav Gašić poručio je u razgovoru sa zamenicom pomoćnika američkog sekretara odbrane Evelin Farkaš da „bez obzira na brutalan napad na premijera Srbije u Srebrenici, naša zemlja ostaje konstruktivna u pogledu smirivanja situacije i unapređenju odnosa u regionu“. Sagovornici su se saglasili da je bilateralna vojna saradnja u stalnom usponu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari