Desničarska retorika prema izbeglicama je opasna, ali država ima instrumente da spreči eventualne nemire, ističe za Danas Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, u odgovoru na pitanje, da li vidi opasnost da zbog izborne kampanje, koja koincidira sa trenutkom u kojem će veći broj izbeglica biti zadržan i smešten u Srbiji, nastanu neredi, poučeni prethodnim iskustvom protesta građana protiv smeštanja izbeglica u njihovoj blizini.

Sagovornik Danasa napominje da je i „aktuelna Vlada desničarska“, pa se, kako tvrdi, „pokazalo u skoroj prošlosti da nije bilo nemira ni za vreme Parade ponosa, niti nakon potpisivanja Briselskog sporazuma“.

„Očigledno je da su huliganske grupe, koje su u sličnim prilikama do pre samo nekoliko godina razbijale Beograd, u nekoj vrsti koordinacije sa vlastima ili ljudima bliskim sadašnjim vlastima. Da je neko iz DS potpisao Briselski sporazum, verovatno bi bio razapet na Terazijama kao izdajnik“, ističe Bojan Pajtić.

Na pitanje kako komentariše pohvale koje Vlada Srbije dobija od čelnika Evropske unije, da odgovorno i humano tretira izbegličku krizu, Pajtić za naš list kaže da se „aktuelna vlast odnosi prema ovoj temi onako kako EU očekuje“.

„Dobro je da vladini zvaničnici emituju poruke tolerancije, a ne šovinizma i mržnje, kao što su to činili devedesetih. Vučićev režim gotovo u potpunosti kontroliše medije u Srbiji. Ako odluče da im je korisno da građani izraze netrpeljivost prema izbeglicama – odradiće medijsku kampanju na tu temu. Ako im je politički profitabilno da kreiraju atmosferu tolerancije – opet će to lako uraditi preko medija koje kontrolišu“, smatra predsednik DS.

On ističe kao posebno važno da se teret eventualnog prijema izbeglica rasporedi ravnomerno, na više desetina mesta i gradova.

„Tako se obezbeđuju uslovi za pristojnu zdravstvenu i bezbednosne zaštitu za zbrinjavanje izbeglica, a tako se i smanjuju tenzije u društvu“, zaključuje sagovornik Danasa.

I dalje veliki broj zahteva za azil u Nemačkoj

Berlin – Prošlog meseca su 52103 osobe zatražile azil u Nemačkoj, što je čak 108 puta više nego u januaru 2015, podaci su nemačke Savezne službe za izbeglice i migrante. Najviše tražilaca azila je iz nestabilnih država , tako da se na listi nalazi 27306 građana Sirije, 6636 građana Iraka, 4949 građana Avganistana… Kada je o Balkanu reč, azil u Nemačkoj, između ostalog, zatražilo je 1308 građana Albanije, te 910 ljudi iz Srbije.

Kako prenose svetske agencije, nemačka vlada produžila je za još tri meseca kontrolu granica zbog nastavka priliva migranata. Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke je saopštilo da ne može da ukine kontrolu granica jer nema naznaka da će se broj izbeglica smanjiti. Kontrola granica Nemačke je uvedena 13. septembra, a ta mera je produžena 13. novembra.

M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari