Pajtić: Incidentno ponašanje gospođe Joksimović 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet

Ponašanje Jadranke Joksimović je izuzetno štetno po interese Srbije, kaže za Danas Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, komentarišući kritike ministarke zadužene za evropske integracije i internacionalne sekretarke SNS na račun Partije evropskih socijalista (PES).

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Pajtić ukazuje da PES okuplja sve socijaldemokratske i demokratske stranke Evrope, jednu od dve najveće poslaničke grupe u Evropskom parlamentu i niz članova Evropske komisije.

– Viđali smo antievropske ispade vlasti u prethodne četiri godine, ali me čudi da je gospođa Joksimović tako nešto izgovorila, za nju nije tipično takvo incidentno ponašanje, smatra lider DS, čija stranka je sestrinska partija PES-a.

U Partiji evropskih socijalista za Danas navode da „nisu promenili stav“ izrečen u nedavnom saopštenju na koji je reagovala Joksimovićeva. Takođe, u PES-u poručuju da to nije bio prvi put da su izrazili zabrinutost povodom kampanje u Srbiji.

PES je, podsetimo, saopštila da je zabrinuta zbog nepoštovanja demokratskih standarda tokom izbornog procesa u Srbiji. „Nezavisni posmatrači, uključujući OEBS i organizacije civilnog društva, slažu se u tome da je izborni proces bio manje pošten i slobodan ukoliko se uporedi s prethodnim izborima“, kaže se u saopštenju PES-a povodom izbora u Srbiji.

PES ukazuje da iako su građani mogli slobodno da biraju, sklonost medija prema predstavnicima vlasti i izveštaji o tome da vladajuće partije vrše pritisak na glasače, posebno one zaposlene u javnom sektoru znači da ovi izbori nisu bili ravnopravni.

„Tokom kampanje OEBS je izveštavao da su kandidati vodili slobodnu kampanju, ali su zvaničnici zloupotrebljavali prednosti svoje pozicije, da je medijsko pokrivanje bilo naklonjeno vladajućim partijama, uprkos otvorenoj medijskoj sceni. Takođe, nije bilo dovoljne transparentnosti kada je reč o finansiranju partija i kampanje… Prilično smo zabrinuti zbog izborne kampanje u Srbiji i beleženja glasova, što ni u kom slučaju nije slobodno niti pošteno. Pozivam SNS da naredni period iskoristi za demokratske reforme u Srbiji i tako postavi zemlju na put ka pristupanju EU“, ističe se u reakciji predsednika PES-a Sergeja Staniševa na izbore u Srbiji.

Jadranka Joksimović je, s druge strane, naglasila da SNS sa žaljenjem konstatuje da PES i njen predsednik, Stanišev, „nastavljaju i nakon održanih izbora, kao i tokom predizborne kampanje, neutemeljene i pristrasne napade na SNS“. Ona je ocenila da su optužbe o neregularnostima izbornog procesa, kao i pozivanje na nezavisne posmatrače i OEBS, proizvoljne i pokazuju manjak objektivnosti i demokratskog ponašanja.

„Na slobodnim izborima, građani Srbije su preko 48 odsto glasova dali SNS-u, i zaista je nedopustivo vređati slobodnu volju građana Srbije, jer se Staniševu i socijalistima ne sviđa SNS“, konstatuje Joksimovićeva. Ona je posebno ukazala na činjenicu da su DS i neke druge partije koje PES podržava, „osim optužbi bez argumenata i bez podnetih prigovora nadležnim organima“, pokazali da slabo poštuju demokratske institucije i procedure.

„Onaj ko gubi ima prava da se ljuti, ali ne i da poništava i dovodi u pitanje volju građana“, poručila je internacionalna sekretarka SNS.

„Nastavak prakse DS-a“

Jadranka Joksimović je nedavno oštro kritikovala i stav poslaničke grupe socijalista i demokrata u EP o minuloj izbornoj kampanji u Srbiji. Na ocene te grupacije da „kampanja za prevremene izbore u Srbiji protiče u klimi straha“, Joksimovićeva je reagovala, između ostalog, porukom da je to „nastavak prakse DS-a“.

Čestitka Sijarta

Lider SNS Aleksandar Vučić primio je čestitku ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta „povodom izuzetno dobrih izbornih rezultata, što pruža priliku da se formira stabilna vlada zasnovana na širokoj podršci naroda, kako na centralnom nivou, tako i u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini“. Široka podrška naroda je od suštinskog značaja, imajući u vidu zahtevne zadatke koje će Srbija preduzeti u narednim godinama, a reč je o evropskim integracijama i reformskom procesu. Koristim ovu priliku da još jednom potvrdim spremnost Mađarske da nastavi da pruža i političku i praktičnu podršku u procesu integracija, istakao je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari