Svetski mediji objavili su pod oznakom „hitno“ mišljenje MSP da jednostrana deklaracija nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo. Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je juče po podne mišljenje prema kojem čin kosovskog samoproglašenja nezavisnosti nije kršenje međunarodnih pravnih normi, ali je odbio da se izjasni o tome da li kosovski Albanci imaju pravo na secesiju, to jest na samoopredeljenje.

U prvim reakcijama, vlasti u Prištini proglasile su „veliku pobedu“, dok je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić upozorio da politička borba još nije završena, odnosno da će se odluke donositi tek na zasedanju Generalne skupštine UN, planiranom za početak jeseni.

Kako sam MSP naglašava, „savetodavna mišljenja Suda nemaju obavezujući karakter. Na međunarodnim institucijama i organima koji su zatražili to mišljenje ostaje da odluče, svojim sredstvima, o tome kako će se dalje postupati sa tim mišljenjem“.

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršene norme međunarodnog prava, saopštio je u glavnoj sudnici Palate mira u Hagu predsednik MSP, japanski sudija Hisaši Ovada.

– Sud je zaključio da usvajanjem deklaracije o nezavisnosti od 17. februara 2008. nije narušeno opšte međunarodno pravo, ni Rezolucija 1244 SB UN, niti Ustavni okvir (na Kosovu). Shodno tome, usvajanje te deklaracije nije prekršilo nijedno primenjivo pravilo međunarodnog prava – rekao je predsednik MSP Hisaši Ovada, saopštavajući savetodavno mišljenje Suda, i naveo da je ovakva odluka doneta glasovima 10 sudija, dok su četiri sudije bile protiv.

To mišljenje MSP je zasnovano na oceni da autori deklaracije nisu bile „privremene institucije samouprave na Kosovu“, već grupa koja je sebe definisala kao „demokratski izabrane lidere naroda Kosova“. Autori deklaracije i sama deklaracija stoga su, po mišljenju Suda, delovali van pravnog okvira UN ustanovljenog Rezolucijom 1244, koja se izričito nije bavila konačnim statusom Kosova.

MSP je utvrdio i da međunarodno pravo u načelu ne zabranjuje jednostrane deklaracije o nezavisnosti, ne ulazeći u pitanje da li takve deklaracije zatim proizvode državnost.

Na ovaj način, Sud u Hagu je odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalna skupština UN: „Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom?“.

Odmah po saopštavanju mišljenja MSP Vuk Jeremić se obratio novinarima u Hagu, rekavši da je sud „izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju“ – o tome da li su kosovski Albanci imali pravo na „pokušaj secesije od Srbije“. „Sledeći korak u ovom procesu je rasprava o ovakvom mišljenju u Generalnoj skupštini UN. Ona će se desiti u septembru u Njujorku i ja sam uveren da će prilikom izjašnajvanja biti potvrđena ispravnost politike Srbije“, očekuje Jeremić. Sud je izabrao da donese mišljenje o veoma uskom i tehničkom delu proglašenja nezavisnosti, odnosno o pravu da se deklaracija donese, a nije doneo mišljenje o pravu da se otcepi od Srbije. Predstoji politička rasprava i odlučivanje u Generalnoj skupštini UN pred kojom će su u septembru u Njujorku naći ovaj kratak i tehnički stav MSP, objasnio je Jeremić.

Profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Džejms Ker Lindzi izjavio je za BBC da je ovo jedinstven slučaj u istoriji Suda u Hagu.

– Iako svi insistiraju na tome da je mišljenje Suda samo savetodavno, ja mislim da je reč o nečemu mnogo važnijem i značajnijem. Ocena MSP o Kosovu mogla bi da odredi način na koji tretiramo separatističke grupe u godinama i decenijama koje dolaze“, rekao je on.

Tokom usmene rasprave koja je u Hagu trajala od 1. do 11. decembra 2009, 14 država je, uz vlasti u Prištini, ocenilo da je legalna ta deklaracija, usvojena u februaru 2008, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno pravo. Delegacija jedne zemlje, Burundija, nije izričito odgovorila na pitanje.

Najveće interesovanje u istoriji Suda

Glavna sudnica MSP, u kojoj je čitano savetodavno mišljenje, bila je ispunjena gotovo do poslednjeg mesta. Među zainteresovanim slušaocima bili su i predstavnici svih pet stalnih članica SB, kao i Generalne skupštine UN. Prema rečima sekretara suda Andreja Poskakukhina, ovo je najveće interesovanje koje se pamti u istoriji tog organa UN. Bilo je akreditovano 96 novinara, kamermana i fotografa vodećih svetskih medija, kao i još 60 predstavnika raznih organizacija.

Među sudijama većina karijernih diplomata

Bar trećinu sudija sadašnjeg sastava Međunarodnog suda pravde čine profesori, a ostalo su karijerne diplomate. Profesori tako mogu težiti da šire, fundamentalnije objasne problematiku predmeta nego što se to od suda uopšte zahteva i nastojati da svojom odlukom uspostave nekakav princip za budućnost. S druge strane, diplomate mogu pre svega biti vođene idejom brzog i praktičnog razrešenja problema, pa kao konzervativniji mogu biti skloni užem tumačenju problema, objavio je beogradski nedeljnik Vreme.

REAGOVANJA

GENERALNI SEKRETAR NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je da savetodavno mišljenje Suda u Hagu nema nikakvog uticaja na delovanje i mandat Kfora na Kosovu.

STEJT DEPARTMENT je pozdravio odluku i istakao: „Međunarodni sud pravde čvrsto ističe da je deklaracija nezavisnosti Kosova legalna, što je presuda koju mi podržavamo“.

PREDSEDNIK SNS Tomislav Nikolić ocenio je da je odluka MSP „jako teška“ i „sudbonosno loša“ po Srbiju. MSP nije uopšte raspravljao o pravu na otcepljenje od suverene države, istakao je on.

PREDSEDNIK LDP Čedomir Jovanović navodi da nas odluka MSP „obavezuje na promene“. „Srbija mora biti sposobna da na novim vrednostima i boljim idejama izgradi sebe, tako da će biti moguće realno poverovati u drugačije veze Kosova i Srbije“, saopštio je Jovanović.

POTPREDSEDNIK SAD Džozef Bajden juče je u razgovoru s predsednikom Srbije Borisom Tadićem potvrdio američku privrženost suverenitetu i teritorijalnom integritetu demokratskog i multietničkog Kosova, saopštila je Bela kuća. Dva lidera su, kako se navodi, razgovarala o savetodavnom mišljenju MSP. Bajden je pozvao Vladu Srbije da konstruktivno deluje na rešavanju praktičnih pitanja s Kosovom.

GENERALNI SEKRETAR UN Ban Ki-mun pozvao je sve strane na Kosovu na uzdržanost i dijalog. Banov portparol Martin Nesirki rekao je novinarima da je generalni sekretar poručio svim stranama na Kosovu da ne dopuste provokacije u vezi s mišljenjem Suda u Hagu.

SRS ocenjuje da je mišljenje MSP u suprotnosti sa međunarodnim pravom i za danas najavila zahtev za raspravu u Skupštini Srbije i pozov vladi da traži sednicu SB UN.

DSS traži da se „kreatori politike“ Srbije prema Kosovu, na čelu s predsednikom Borisom Tadićem, što pre podnesu ostavke.

G17PLUS smatra da će mišljenje MSP imati posledice po međunarodni poredak, jer ohrabruje secesionističke pokrete širom sveta.

LIDER SPO Vuk Drašković saopštio je da savetodavno mišljenje MSP Srbija „mora da primi sa uvažavanjem“ i da „svoju državnu strategiju podredi realnim ciljevima“.

ZAMENIK PREMIJERA Ivica Dačić ocenio je da mišljenje MSP, koje ima više politički nego pravni prizvuk , ne treba smatrati porazom Srbije na međunarodnom planu, i da to mišljenje ne znači da je opravdana secesija Albanaca na Kosovu.

PREMIJER RS Milorad Dodik izjavio je da je mišljenje MSP razočaravajuće i da se nastavlja pravno nasilje nad Srbima i srpskim državama.

ŠEF CRNOGORSKE DIPLOMATIJE Milan Roćen kaže da je odluka suda u Hagu „značjna“ za stabilnost Srbije i Kosova, njihove susede i region u celini.

PREDSEDNIK EVROPSKOG PARLAMENTA Jerži Buzek ocenio je da je MSP iskazao snažnu privrženost unapređenju međunarodnog mira i stabilnosti.

FRANCUSKI ŠEF DIPLOMATIJE Bernar Kušner poručio je danas da sve zemlje, koje su čekale mišljenje MSP, kako bi odlučile da podrže odluku o nezavisnosti Kosova, „više nemaju razloga za čekanje“.

KOSOVSKI PREMIJER Hašim Tači je ocenio je da savetodavno mišljenje MSP predstavlja istorijski dan za Republiku Kosovo.

PREDSEDNIK KOSOVA Fatmir Sejdiu pozvao je Srbiju i predsednika Borisa Tadića i da odustanu od sadašnje pozicije prema Kosovu, ističući da je „zajednički put naše dve države i drugih država u regionu u EU i NATO“.

MEĐUNARODNA UPRAVLJAČKA grupa pozdravlja savetodavno mišljenje MSP, iskazuje svoju odlučnu podršku nezavisnosti demokratskog i multietničkog Kosova unutar sadašnjih granica i poziva druge države da priznaju Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari