Istraživanje našeg lista o 26 portreta predsednika srpskog parlamenta, nedavno izloženim u centralnom holu Doma Narodne skupštine, koje je privuklo pažnju većeg dela javnosti, nije ostalo bez posledica. Vojislav Glišić, šef skupštinskog protokola, koji je bez raspisanog tendera organizovao posao vredan oko četiri miliona dinara, podneo je ostavku.

Glišić je, kako saznaje Danas, u ostavci dostavljenoj generalnom sekretaru Skupštine Srbije Veljku Odaloviću naveo da želi da napusti tu funkciju zbog loše organizacije rada u parlamentu, ali i zbog afere s portretima, u kojoj je on, kako smatra, ispao „jedini krivac“. Ostavka još nije prihvaćena i sekretar parlamenta je trenutno razmatra.

U kratkom razgovoru za Danas, Veljko Odalović je potvrdio da je šef protokola podneo ostavku.

– To je tačno. Glišićevo pismo je na mom stolu i, osim da je podneo ostavku, ne mogu vam reći ništa više, jer je reč o njegovom ličnom činu i najbolje bi bilo da njega pitate za razloge – kaže Odalović.

Na pitanje da li će ostavka biti prihvaćena, generalni sekretar kaže da će najpre razgovarati s Glišićem.

– Njegova želja će, na kraju krajeva, odlučiti da li ću ostavku da prihvatim ili ne – kaže Odalović i dodaje da je pitanje portreta „u medijima dobilo dimenzije lošeg ukusa“. Generalni sekretar napominje da ne mogu svi na isti način da podnesu teret javnih prozivki, kao i da je šef protokola ipak bio direktno ovlašćen za taj posao. Odalović zaključuje da lično ne bi voleo da pisanje medija bude jedini razlog Glišićeve želje da promeni posao.

– Drago mi je da će konačno doći do tog razgovora, radujem se zbog toga, jer je neophodno da razmenimo mišljenja zbog svega što se dešava u parlamentu. Istina je da sam podneo ostavku, između ostalog i zbog toga što me niko od nadležnih nije zaštitio kada je izbila afera oko izložbe slika bivših predsednika Skupštine Srbije. Protokol je proglašen jedinim krivcem, bez reči pohvale što se nakon stotinu godina neko setio da budu urađeni portreti predsednika i da se na taj način nastavi tradicija – kaže Glišić za Danas.

On napominje da afera „portreti“ nije jedini razlog zbog kojeg je odlučio da napusti funkciju.

– Kompletna organizacija u parlamentu je katastrofalna. Malo šta funkcioniše, a opet ispada da je za sve kriv samo protokol – objašnjava Glišić.

Portreti 26 predsednika parlamenta iz modernog perioda koji su izloženi u centralnom holu Doma Narodne skupštine delo su Dragana Stojkova, akademskog slikara iz Sombora. Slike, čijim kvalitetom nije zadovoljan veliki broj poslanika, a koje su ugledni istoričari umetnosti i umetnici proglasili kičom, poreski obveznici su platili tačno 3,99 miliona dinara, bez PDV-a. Svaki je, dakle, koštao oko 150.000 dinara. Ceo posao, sproveden netransparentno i bez tendera, bio je poveren službi protokola, a ideja da se naslikaju predsednici bila je upravo Glišićeva. Ništa se nisu pitali ni skupštinski odbori, Administrativni i za kulturu, i pre objavljivanja prve priče u Danasu malo ko je u parlamentu znao kako je sproveden postupak naručivanja portreta, po kojim pravilima i estetskim kriterijumima, i koliko je to uopšte koštalo.

Vojislav Glišić je tada za naš list objasnio da nema govora ni o kakvoj tajni i podsetio da je odluka objavljena u Službenom glasniku. Na pitanje zbog čega nije raspisan tender, kazao je da se tenderi ne raspisuju kada je reč o umetničkom delu, već da je obavljen „pregovarački postupak“. Rekao je i da odluke Administrativnog odbora i Odbora kulture nisu potrebne.

Među najoštrijim kritičarima bili su upravo neki od bivših predsednika, ovekovečenih na slikama. Nataša Mićić je Danasu kazala da zahteva da njen portret bude sklonjen, jer „ne želim da vijek vjekova visim tako unakažena“, dok nam je Tomislav Nikolić kazao: „Uvek kad uđem u Dom Narodne skupštine, vidim taj svoj portret i pomislim – ovo ovde nisam ja“.

Tražio unapređenje

Kako naš list nezvanično saznaje, među razlozima za odluku Milivoja Glišića da podnese ostavku je i to što je bez uspeha tražio unapređenje. Sekretar parlamenta Veljko Odalović oglušio se na taj zahtev, pravdajući se da sistematizacijom nema prostora za prijem novih ljudi i „pomeranje“ postojećih kadrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari