U narednih nekoliko meseci, barem prema najavama, u Srbiji se očekuje osnivanje najmanje šest novih političkih partija, mahom nastalih iz već postojećih stranaka. Pitanje je koliko će njih uspeti u toj nameri budući da osnivanje nove stranke košta 4,5 miliona dinara i da je potrebno 10.000 potpisa osnivača.

Kao mogućnost, uvek im ostaje da se registruju kao udruženja građana, koja gotovo da i ne koštaju, a imaju skoro isti pravni status kao i partije i mogu da učestvuju na izborima.

Kako objašnjavaju sagovornici Danasa koji su u skorijoj prošlosti imali iskustva sa formiranjem partija, za političku stranku je potrebno prikupiti 10.000 potpisa, a overa svakog potpisa košta više od 350 dinara. „Zajedno sa plaćanjem štandova za prikupljanje potpisa i drugih overa, osnivanje stranke ukupno košta 4,5 miliona dinara“, navode sagovornici Danasa. Za stranku je takođe potrebno i mnogo više dokumentacije, organizacije i kadrovske infrastrukture, dok je za registraciju udruženja građana ili pokret potrebno uplatiti samo taksu APR od nekoliko hiljada dinara.

Još jedna od prednosti zbog koje se mnogi odlučuju da se bar za početak registruju kao pokret, a deluju kao stranka, jeste što na taj način ne podležu nikakvim kontrolama i mogu da primaju donacije čak i iz inostranstva, što je partijama zabranjeno.

Iz Ujedinjenih regiona Srbije, koji posle izbora više ne funkcionišu, najavljene su čak tri stranke. Verica Kalanović, Miroslav Aleksić i Vidoje Petrović osnivaju Narodnu stranku Srbije, dok Veroljub Stevanović i Boško Ničić planiraju da reaktiviraju svoje stranke „Zajedno za Šumadiju“ i „Živim za Krajinu“, koje trenutno deluju kao pokreti. Takođe, posle neprelaska cenzusa na martovskim izborima, došlo je i do raslojavanja DSS. Nenad Popović najavljuje Srpsku narodnu partiju, drugi deo bivših funkcionera DSS – Državotvorni pokret, a glumac Siniša Kovačević Srpsku otadžbinsku stranku.

Spekuliše se da je gotovo izvesno i da predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić napušta Demokratsku stranku i osniva udruženje građana koje bi moglo da se zove „Za naš grad“.

U poslednje dve godine registrovane su i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Nova stranka Zorana Živkovića, Sabor srpskog jedinstva Borislava Pelevića, kao i udruženja građana „Dosta je bilo“ Saše Radulovića, ali i „Republikanci“ Nikole Sandulovića, koji je pre nekoliko dana imao „repliku“ na predavanju premijera Aleksandra Vučića u Londonu, inače nekadašnji član obezbeđenja Zorana Đinđića.

Ideju o osnivanju stranke, po izlasku iz SNS, imao je i Vladimir Cvijan, koji je želeo da formira Republikansku partiju upravo sa Nikolom Sandulovićem i Reformističkom strankom iz Niša Aleksandra Višnjića, ali se od toga odustalo iz nepoznatih razloga.

U Ministarstvu državne uprave navode za Danas da u Registar političkih stranaka nije upisana niti je bila upisana stranka pod nazivom Republikanska partija. Oni dodaju da je ministarstvu u januaru ove godine Vladimir Cvijan podneo zahtev za upis promene podataka u Registru političkih stranaka koji se odnose na naziv, predsednika i zamenika predsednika Reformističke stranke, čiji je zastupnik Aleksandar Višnjić iz Niša.

„Postupak je okončan u martu zbog odustanka podnosioca zahteva (Vladimira Cvijana) koji je obavestio ministarstvo da povlači zahtev od za preimenovanje Reformističke stranke u Republikansku partiju“, navode u Ministarstvu.

Međutim, Nikola Sandulović je formirao u aprilu udruženje „Republikanci“, iako zvanični sajt glasi Republikanska partija, čije je cilj „političko delovanje, a u korist oblikovanja društva tako da bi pojedinac mogao da živi slobodno i sigurno“, kako se navodi u Agenciji za privredne registre. Da li imaju ambicija da nekada prerastu u stranku i da li Cvijan i dalje ima nekakve veze sa tim, nismo uspeli da saznamo, jer nismo mogli da dođemo do nekog od njih.

Kao udruženje građana, poslednjih meseci deluje i pokret Saše Radulovića „Dosta je bilo“, koje je kao takvo i učestvovalo na poslednjim izborima. Na sajtu APR se navodi da je njihov cilj „unapređivanje uslova za pravednije i bolje uslove života i poslovanja građana i pravnih lica Srbije“. Na pitanje Danasa da li planiraju da se registruju uskoro i kao stranke, odgovor nismo dobili.

URS nema ko da obriše

Iako posle martovskih izbora više ne postoje, URS Mlađana Dinkića je i dalje zvanično registrovana kao stranka. „Što se tiče URS, do današnjeg dana u osnovnoj evidenciji o aktima i predmetima koji se vode u Ministarstvu nije evidentirana prijava za brisanje ove političke stranke iz Registra“, navode za Danas u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari