Lideri zemalja članica Evropske unije odlučili su juče na zasedanju u Briselu da se pokrenu pregovori o članstvu Srbije i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u januaru 2014. godine.

Šefovi država ili vlada, okupljeni u Evropskom savetu, u zaključcima su naglasili da će prethodno „na uobičajenom zasedanju o proširenju“ (što je po pravilu u decembru) biti potvrđen mandat za pregovore, odnosno pregovarački okvir, koji će izraditi Evropska komisija.

Takva odluka uslovljena je stavom Berlina. Nemački savezni parlament Bundestag, usvojio je dan ranije deklaraciju u kojoj se navodi da kancelarka Angela Merkel u Briselu može da glasa za početak pregovora, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine.

Savet je juče odlučio i da se započnu pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, koji će potpisati Unija, a ne zemlje članice, budući da pet država nije priznalo kosovsku nezavisnost.

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Herman Van Rompej i Žoze Manuel Barozo ocenili su u obraćanju novinarima da te odluke predstavljaju istorijski događaj za Srbiju i za Kosovo, kao i priznanje za uspeh dijaloga Beograda i Prištine. „Odlučili smo da počnemo pristupne pregovore sa Srbijom“, saopštio je Van Rompej, koji je najavio da će u ponedeljak posetiti Beograd, kako bi „ukazao na značaj novih koraka u evrointegracijama Srbije i Kosova“.

Kancelarka Merkel je izjavila da je primena briselskog sporazuma preduslov za pristupnu konferenciju. „Primena će biti ključna“, poručila je Merkelova, koja je izbegla direktan odgovor na pitanje da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova da bi se pridružila EU, istakavši da će pregovori „kao što je svima poznato, dugo trajati“.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele uputio je čestitku prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i građanima Srbije. „Vestervele je čestitao na naporima koje je Srbija učinila u poslednjih nekoliko nedelja, a prvom potpredsedniku Vlade na ličnim naporima koje je uložio da bi Srbija dobila datum“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Predsednik Tomislav Nikolić izrazio je juče očekivanje da će Srbija vrlo brzo početi pregovore o članstvu. Nikolić je rekao da ostaje pri tome da Srbija treba da nastavi da radi, a ne da čeka milostinju.

„Očekujem da jednog dana budemo u EU, da vrlo brzo počnemo pregovore i da nastavimo da sprovodimo reforme, a ko je zadovoljan, zadovoljan je, a ko nije – nije, treba 27 članica zadovoljiti“, poručio je predsednik Nikolić.

Premijer Ivica Dačić poručio je da je odluka Evropskog saveta „konačna i istorijska“, ali da Srbija njome „nije najzadovoljnija“. On je naglasio da nema dodatnih uslova. „To sam već najavio zato što me je Van Rompej pozvao telefonom da nas upozna sa predlogom“, kazao je Dačić, ističući da je predlog promenjen nabolje. „Otvoreni su pregovori, nema dodatnih uslova i novih sastanaka Evropskog saveta, odluka je konačna“, kazao je srpski premijer.

Generalni sekretar NATO Anders fon Rasmusen ocenio je da odluka EU pokazuje šta sve može da se postigne dijalogom i poručio da će Kfor i dalje raditi na stvaranju bezbednog okruženja za sve građane na Kosovu.

Evropski komesar za proširenje Štefan File čestitao je Srbiji i Kosovu, naglasivši da s nestrpljenjem čeka pregovore. Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin poručio je da je napravljen odlučujući iskorak ka Evropi i uspostavljanju „moderne, otvorene i razvijene Srbije“.

Dačić i Tači

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sastaće se ponovo sa premijerom Srbije Dačićem i premijerom Kosova Hašimom Tačijem. „Eštonova najavljuje novi sastanak sa premijerima Dačićem i Tačijem za 8. jul“, napisala je juče na Tviteru portparolka visoke predstavnike Maja Kocijančić.

Vučić

Zbog objektivnih razloga, danas nećemo objaviti najavljeni autorski tekst prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o važnosti pregovora o pristupanju EU. Tekst će biti objavljen u jednom od narednih brojeva Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari