Priča o ulasku Jovanovića u vladu smanjuje cenu Dačiću 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Neizjašnjavanje premijera Srbije o tome koga sve namerava da pozove u buduću vladu, uprkos tome što je do formiranja ostalo vrlo malo vremena, sagovornici Danasa u opozicionim krugovima tumače kao „snižavanje cene Ivici Dačiću i njegovoj Socijalističkoj partiji Srbije“.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

„Ostavljanjem mogućnosti da budući partner bude neko iz proevropske opozicije, poput Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, Aleksandar Vučić šalje poruku Dačiću o neizvesnosti njegove sudbine u pogledu kako poziva da bude deo vladajuće koalicije, tako i u kontekstu resora na koje bi mogao da računa“, ističu sagovornici Danasa, koji nisu želeli da javno saopšte ovakvo viđenje aktuelne situacije.

Oni, takođe, napominju da se na ovaj način šalje poruka i zvaničnoj Moskvi, koja, prema mnogim tumačenjima u ovdašnjoj javnosti, očekuje da vidi SPS kao budućeg partnera u vlasti sa SNS, odnosno Dušana Bajatovića na čelu Srbijagasa. To je, smatraju sagovornici našeg lista, politička igra Aleksandra Vučića, koji i socijalistima i Rusiji ovim porukama posredno daje do znanja da njihove političke ambicije i očekivanja mogu biti osujećene.

Ova neizvesnost oko Vučićevih partnera u vladi i te kako utiče na odnose među proevropskim opozicionim strankama, pogotovo na odnose u savezu LDP-SDS-LSV, a čini se najviše u odnosima lidera LDP i SDS Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića. Tadić čvrsto stoji pri stavu da on i njegova stranka ni po koju cenu neće biti deo nove vlade te je krajem prošle nedelje javno pozvao Jovanovića i lidera LSV Nenada Čanka da se izjasne hoće li biti opozicija ili ne. Čankov LSV mogao bi, prema nekim spekulacijama, da uđe u Vladu Vojvodine. Jasan stav lidera LSV javnost posle izbora još nije čula. Ni LDP ni LSV neće odbiti razgovor sa Vučićem. Jovanović kaže i da se ne gura u novu vladu. Međutim, on je, čini se, mnogo oštrije odreagovao na Tadićev poziv, koji smatra neodgovornim, besmislenim i neiskrenim. Kako kaže, nakon poziva nije razgovarao s Tadićem, ali smatra da su te izjave „deo dijagnoze, ne politike“.

Posle ovakvih Jovanovićevih izjava, sagovornici Danasa smatraju da će saradnja Tadića i Jovanovića biti veoma teška. Kako kažu naši izvori u ovim strankama, predizborni sporazum saveza podrazumeva zajednički poslanički klub. Savez je osvojio 13 poslaničkih mandata, LDP ima tri poslanika, a SDS i LSV po četiri, plus po jedan mandat koji su dobili Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, i Žarko Korać, kao nestranačka ličnost. S obzirom na sve to, upućeni kažu da se niko ne bi iznenadio ukoliko bi LDP, SDS ali i LSV zarad formiranja nezavisnog i samostalnog poslaničkog kluba, još jednog poslanika mogli da potraže u redovima drugih proevropskih stranaka.

Sagovornici Danasa smatraju da je i reujedinjenje opozicije, koje bi podrazumevalo vraćanje SDS, LDP, ali i Nove stranke Zorana Živkovića i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, u ovakvoj situaciji na dugom štapu ili praktično nemoguće. Posle Jovanovićevih reči da on LDP ne vidi „u koloni“ s pokretom Saše Radulovića „Dosta je bilo“ koji „nema politiku“, niti vidi LDP s Demokratskom strankom, koja je, kako smatra, još jednom donela pogrešnu odluku, jasno je da Jovanović ne želi povratak u DS. On je kritikovao DS zbog toga što se na izbore nije išlo u jednoj koloni, nakon čega bi opozicija bila jaka i relevantna, na osnovu čega se može zaključiti da od reujedinjenja DS nema ništa. Kako je Danas ranije pisao, Pajtić i Tadić o povratku SDS u redove demokrata i dalje razgovaraju, nastavljajući plan napravljen pred izbore a prema kojem bi se stranke proizašle iz DS vratile, a zatim imale kandidata za predstojeće predsedničke izbore.

Sednica Glavnog odbora DS 28. maja

Sednica Glavnog odbora DS biće održana 28. maja, saopštila je juče ta stranka. Na sednici će se razgovarati o rezultatima na proteklim izborima, a očekuje se da će predsednik DS Bojan Pajtić reći kada će biti održani unutarstranački izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari