Princ Čarls ćaskao sa srpskim zvaničnicima i Beograđanima 1Foto FoNet

„Dobro jutro Srbija! Danas Njihova kraljevska visočanstva počinju dvodnevnu posetu ovoj prelepoj zemlji“ – tako je na Tviter nalogu princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola najavljen njihov jučerašnji dolazak u Srbiju. Dvodnevna poseta, koja se odigrava u okviru petodnevne „balkanske turneje“ princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile, počela je svečanim dočekom na aerodromu „Nikola Tesla“, gde su kraljevski par nešto posle 11 časova dočekali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

Princ i njegova supruga su se srdačno rukovali sa svojim domaćinima. Svečarsku atmosferu upotpunila su deca u tradicionalnim srpskim narodnim nošnjama, koja su visokim zvanicama poslužila hleb i so, a vojvotkinja je na dar dobila buket cveća. Sa aerodroma kolona blindiranih automobila se uputila prema Predsedništvu Srbije. Mada je na svim deonicama puta do Andrićevog venca bilo primetno pojačano prisustvo policije, sve je prošlo bez većih saobraćajnih gužvi. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica ugostili su kraljevski par u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

Nikolić i princ Čarls razgovarali su o dugogodišnjem savezništvu dveju država, iskovanom u dva svetska rata, aktuelnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih republika. Uoči sastanka princ od Velsa je pogledao stalnu postavku izložbe „Osvit renesanse“, koja se nalazi u holu zgrade Predsedništva. Imajući u vidu činjenicu da je prvi u redu za naslednika britanske krune osvedočeni ljubitelj umetnosti, ne čudi činjenica da je sa izuzetnom pažnjom posmatrao umetnička dela.Njihova kraljevska visočanstva dobila su od srpskog predsednika na dar ćirilično izdanje Šekspirovih sabranih dela, na biblijskom papiru, fotomonografiju „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije“ na engleskom, drvorez umetnice Marije Jovanović „Srpsko srednjovekovno nasleđe, motivi Hilandara“. Poseban dar za vojvotkinju bilo je ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Naredna etapa u poseti bila je poseta Novom groblju, gde su princ i srpski predsednik položili vence kod Spomen-kripte branilaca Beograda 1915. Na tu lokaciju najpre su se dovezli supružnici Nikolić koji su između sebe, osmehujući se razmenili nekoliko reči. Nakon ceremonije tokom koje su intonirane himne Velike Britanije i Srbije, uz prisustvo počasne srpske garde,princ je nakratko zastao da porazgovara sa Džonatanom Boltingom, univerzitetskim profesorom, dobro poznatim svima koji su od 2001. pa nadalje studirali engleski jezik i književnost na Filolološkom fakultetu u Beogradu. Princu je bilo veoma interesantno što je Bolting diplomac Triniti koledža na Univerzitetu Kembridž, baš kao i on. Čarls se prilikom“ćaskanja“ sa svojim sunarodnikom ponašao veoma ljubazno.

Nikolić i princ Čarls položili su vence uz zvuke gajdi i na groblju vojnika Komonvelta, gde je sveštenik održao opelo. Tokom ceremonija na Novom groblju za saobraćaj su bile zatvorene sve okolne ulice i delovi Bulevara kralja Aleksandra. Prolaznici različitih starosnih doba – od učenika, preko studenata, do starijih Beograđana – komentarisali su „Evo, prolazi kraljevska kolona“, a jedna dama je negodovala: „Nije fer što ne možemo da izbliza vidimo našeg predsednika“.

Kraljevski par je u ranim popodnevnim satima prošetao i Kalemegdanom. U razgledanju ove tvrđave društvo im je, u ulozi vodiča kroz istoriju,pravila istoričarka Dubravka Stojanović koja za Danas kaže da je „bilo vrlo prijatno“. „Princ voli istoriju i posebno je zainteresovan za zaštitu kulturnog nasleđa. Veoma ga je potresla izložba o Kalemegdanu o bombardovanju iz 1915. Bio je divan dan i mislim da se Beograd maksimalno predstavio, čak je i sunce obezbedio. Kalemegdan i sunce su ih impresionirali“, ističe ova ugledna istoričarka za naš list. Njhova šetnja privukla je veliku pažnju Beograđana.

Nakon obilaska Kalemegdana princ od Velsa je u Konaku kneginje Ljubice prisustvovao sastanku verskih vođa iz pravoslavne, katoličke, anglikanske, islamske i jevrejske zajednice i potom se u Patrijaršiji sastao sa srpskim patrijarhom Irinejom, sa kojim je nazdravio uz čašicu rakije. Od ranije je poznato da je princ Čarls poštovalac svih religija, uključujući pravoslavlje.

Vojvotkinja od Kornvola, koja se kao i njen suprug bavi humanitarnim radom, upoznala se sa projektom porodične nege, koju podržavaju Unicef i Fondacija Novak Đoković. Ona se kasnije pridružila suprugu u poseti princu Aleksandru Karađorđeviću i njegovoj supruzi, princezi Katarini, na Kraljevskom dvoru na Dedinju. Podsetimo, u specijalnoj izjavi za Danas princ Aleksandar je dan uoči dolaska gostiju iz Londona izrazio zadovoljstvo zbog njihove posete, ističući da princ Čarls „ima veoma dobru saradnju sa Fondacijom moje supruge u doniranju medicinske opreme“.

Kraljevski par jetakođe, posetio Hram Svetog Save na Vračaru, gde su ponovo dočekani uz hleb i so. Ova poseta predstavljala je i značajan podsetnik na znamenitog Britanca Fransisa Makenzija, darodavca parcele na kojoj se nalazi Hram i koji je bio jedan od malobrojnih stranaca čije ime se nalazi na listi Velikih dobrotvora Hrama. Princ Čarls je obišao i dizajn-inkubator „Nova iskra“, što je prizvalo u sećanje njegovu posetu Jugoslaviji iz 1978, kada je pored razgledanja Dubrovnika i Trogira, susreta sa Josipom Brozom Titom, obilaska poprišta bitaka iz Drugog svetskog rata i svečanog banketa priređenog u njegovu čast u Beogradu, izdvojio i vreme za posetu jednoj od tadašnjih fabrika.

„Kruna“ na jučerašnji, prvi dan posete princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile bila je večera, koju jenjihovu čast organizovao premijer Vučić. Kako su najavljivali pojedini mediji, očekivalo se da će im Vučić poklonitiikonu Belog anđela i ugostiti ih uz srpske specijalitete.

Posetu Srbiji kraljevski par nastavlja danas, posetom Novom Sadu i okolini.Oni će, između ostalog, posetiti Galeriju Matice Srpske. Boravak u našoj državi završavaju učešćem na svečanom prijemu u Narodnoj skupštini u Beogradu, gde će princ od Velsa obratiti predstavnicima medija. Naredna „tačka“ na njihovoj turneji po regionu biće Priština.

Decentan modni stil

Britanski prestolonaslednik i njegova supruga imali su decentan odevni stil tokom prvog dana posete Srbiji. Vojvotkinja od Kornvola bila je odenuta u elegantan sivo-crni kaput, koji je nosila i prilikom prošlogodišnje posete SAD i haljinu u istom koloritu. Njen stil bio je upotpunjen ogrlicom i minđušama od bisera, kao icrnim šeširom. Njenu haljinu i kaput kreirao je Britanac Brus Oldfild. Princ Čarls opredelio za odelo „kraljevsko plave“ boje. Tokom ceremonijala na Novom groblju on je nosio osam medalja i kravatu Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, te značku veterana. Gostima iz Londona su po eleganciji parirali predsednik Nikolić i njegova supruga Dragica.Predsednik Srbije imao je plavo odelo, dok je „prva dama“ odenula haljinu u „puder“ roze nijansi, koja je prizvala u sećanje odevne kombinacije nekadašnje „prve dame“ SAD Žakline Kenedi.

Od Verbića Tesla

Ministar prosvete Srđan Verbićje jedini ministar u Vladi Srbije sa kojim se susreo posebno princ Čarls. Verbić i princ od Velsa obišli subiznis-dizajn inkubator „Novu Iskru“ u Beogradu.Princ od Velsa uručio je ministru Verbiću prvi primerak „Vodiča za saradnju sa poslodavcima“, koji je izradio Britanski savet uzpodršku Britanske ambasade. Ministar Verbić je poklonio Čarslu srebrnu kovanicu sa likom najznačajnijeg srpskog pronalazača Nikole Tesle, izrađenu u specijalnoj tehnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari