Posle petosatne zajedničke sednice, odbornici sve četiri srpske opštine na severu KiM odlučili su da privremeno prekinu protest na administrativnom prelazu Jarinje, iako su protiv sporazuma o integrisanom upravljanju granicom. Oni traže da Narodna skupština potvrdi garancije koje su pre dva dana dobili od Vlade Srbije, kao i da Vlada obustavi radove na novom punktu na Jarinju.


– Odbornici su dosledni u stavu da ne prihvataju granicu na Jarinju i Brnjaku, kao ni institucije samoproglašene kosovske republike. Traže da se svi sporove reše nenasilno i političkim sredstvima, u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN, kao i da Ustavni sud Srbije oceni ustavnost svih briselskih sporazuma i vladinih uredbi za njihovo sprovođenje. Ukoliko prelazi postanu granice, a Priština ili međunarodna zajednica prekrše protokol, od Beograda se traži da suspenduje sprovođenje dogovora o IBM. U protivnom, obnovićemo i radikalizovati protest – izjavio je za Danas Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan.

Povodom vladinih garancija Srbima na severu KiM juče su se oglasili i njihovi sunarodnici koji žive južno od reke Ibar tražeći da „državni vrh Srbije u pregovorima Beograda i Prištine sagleda i njihove interese“. Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga, izjavio je za KiM radio da se „Srbi južno od Ibra osećaju kao da su pušteni niz vodu“.

Građanska inicijativa „Nikad granica sa KiM“, koja je juče predsednicima Republike, Vlade, Skupštine i Ustavnog suda predala zahtev da se „zaustavi postavljanje granice usred Srbije“, najavili su da neće odustati od protesta u Beogradu u ponedeljak, 10. decembra.

Stefanović: Konsenzus oko platforme

Državna platforma o KiM je u fazi finalne dorade i predsednik Republike Tomislav Nikolić će taj dokument 17. decembra predstaviti šefovima poslaničkih grupa i rukovodstvu Narodne skupštine. Ubrzo nakon toga biće održana sednica na kojoj će svi poslanici moći da se upoznaju s platformom – najavio je juče predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, istakavši da očekuje da će u Skupštini biti postignut politički konsenzus. Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da će ta stranka prisustvovati razgovorima o platformi, ali i da „više nema prostora za laganje i trovanje Srbije“. M. R. M.

Šta vlada garantuje

– Na Jarinju i Brnjaku neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom KiM.

– Slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata Republike Srbije.

– Ovaj režim biće na snazi do postizanja konačnog dogovora oko sporazuma o IBM. Predsednik opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantić najavio je da se 10. januara u Briselu nastavljaju razgovori, jer „tehnički protokoli nisu jasno definisani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari