Rumunija i Bugarska ne koče Beograd 1Foto Bojan Cvejić

Rumunija i Bugarska su sa velikim čuđenjem primili tvrdnje pojedinih medija u Beogradu da se protive otvaranju poglavlja 23 u evropskoj integraciji Srbije, kažu za Danas nezvanično izvori iz sedišta EU. Kako preciziraju naši sagovornici, činjenica je da su dve države u ranijem periodu imale određene zamerke na položaje svojih manjina u Srbiji, ali su „nesporazumi otklonjeni“.

„Nije tačno da su Rumuni i Bugari u ovom trenutku saveznici Hrvata kada je reč o blokiranju poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU. Primedbe jesu postojale, ali koliko nam je poznato, vlasti u Bukureštu i Sofiji su umnogome zadovoljne Akcionim planom za ostvarivanje plana nacionalnih manjina, koji je pre dva meseca usvojila Vlada Srbije“, ukazuju naši sagovornici.

Nasuprot tome, diplomatski izvori Danasa nisu optimisti kada je reč o mogućnosti da Hrvatska promeni svoj stav i pristane da se u junu odobri otvaranje poglavlja 23. „Zbog unutrašnje političke krize Zagreb najverovatnije neće smekšati u svojim trenutnim zahtevima“, kažu u Briselu. Kao što je poznato mesecima unazad, Hrvatska je izričita u zahtevu da Srbija ne treba da otvori poglavlje koje se odnosi na pravosuđe i vladavinu prava dok ne ispuni tri uslova – ukine zahtev o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, ne unapredi položaj hrvatske manjine i u celosti ne ostvari saradnju sa Haškim tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari