Britanski predlog Rezolucije o Srebrenici juče nije danas usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija UN, pošto je Rusija glasala protiv, odnosno uložila veto, dok je Kina prilikom glasanja bila uzdržana. Za predlog Rezolucije glasalo je 10 članica Saveta bezbednosti UN, a ukupno četiri su bile uzdržane.


Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Vitalij Čurkin pre glasanja zatražio je od predsedavajućeg sa Novog Zelanda, kao i predlagača rezolucije, da je ne stavljaju na glasanje, jer će Rusija glasati protiv, prenosi FoNet. On je podsetio da im je delegacija Velike Britanije prišla sa željom da Savet bezbednosti obeleži 20 godina od tragedije u Srebrenici i saglasili smo se da to bude svečano.

Bilo je rečeno da će se naglasiti pozitivni koraci koji su postignuti od sukoba, a to je rečeno i iz delegacije Velike Britanije o nacrtu rezolucije. Inicijativa je išla u drugom pravcu i nacrt rezolucije je politički motivisan i konfrontirajući, a krivica je pala na jedan narod, ukazao je Čurkin. Britanski nacrt rezolucije neće doprineti miru na Balkanu, već će podići tenzije u regionu i udaljiti mir, upozorio je Čurkin. Predstavnik Misije Kine predložio je da se konsultacije nastave dok se ne pronađe zajednički jezik. Predstavnik Velike Britanije zatražio je glasanje o nacrtu rezolucije, ukazujući da je to potrebno kako bi se naučile lekcije iz prošlosti, „lekcije iz genocida u Srebrenici“. On je podsetio da je Međunarodni sud pravde presudio da se u Srebrenici dogodio genocid i ocenio vitalno značajnim da se glasa o predloženom tekstu.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Savetu bezbednosti Samanta Pauer naglasila je da se u Srebrenici dogodio genocid u kojem je ubijeno 8.000 muškaraca i dečaka samo zato što su bosanski muslimani. Ubijemo je više od 8.000 muškaraca, silovane su žene i devojčice sa uverenjem da nikada neće biti kažnjeni. Važno je da u Haškom tribunalu budu osuđeni nalogodavci i izvršioci, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, rekla je Pauer. Ruka pravde je duga, istakla je Pauer i konstatovala da se genocid dogodio, što je zaključak Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala. Odbijanje da se genocid dogodio dodatno povređuje žrtve i prepreka je pomirenju, ukazala je Pauer i zaključila da su izjave Milorada Dodika i tom smeru slične negiranju Holokausta. Ona je ruski veto nazvala novom mrljom na reputaciji Saveta bezbednosti.

 

Nikolić: Veliki dan za Srbiju

Veliki dan za Srbiju, sprečeno je bacanje ljage na ceo srpski narod, rekao je predsednik Tomislav Nikolić u pisanoj izjavi za medije, dodajući da je Rusija dokazala da je pravi i iskreni prijatelj Srbije. „Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu“, rekao je on. U Srebrenici se desio užasan zločin koji je osudila cela Srbija, napomenuo je Nikolić. „Rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, a podneta je čini se najdrastičnija imala je za cilj da samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera“, smatra Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari