– Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa su pod pritiskom EU i SAD, posle devet sati „teških“ pregovora potpisali četiri nova sporazuma – o telekomikacijama, energetici, zajednici srpskih opština i „Parku mira“ u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Vučić tvrdi da je „delegacija Srbije obavila sjajan posao“. Šef kosovske diplomatije Hašim Tači poručio je sinoć iz Brisela da su „svi dogovori u skladu sa Ustavom Kosova“, a novi kosovski ambasador u SAD Vljora Čitaku poziva preko Tvitera sve koji zovu Kosovo da okrenu pozivni broj „383“. Posrednik u pregovorima visoki predstavnik EU Federika Mogerini ocenila je da je „paket“ od četiri nova sporazuma „značajno dostignuće u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koji će se nastaviti narednih meseci“.

– To su dobri sporazumi koji garantuju sigurnost i opstanak Srbima na Kosovu. Večeras se uspostavlja zajednica srpskih opština, koja će imati široka ovlašćenja, predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet, grb, zastavu… Moći će da se finansira iz Srbije – rekao je Vučić za RTS.

On je najavio da će „svi sporazumi biti obelodanjeni“, što do sada u Beogradu nije bila praksa sa briselskim dokumentima. Vučić nije precizirao koja je izvršna ovlašenja dobila ZSO, dok Mustafa i Tači tvde da ih nema.

Iz Kabineta Federike Mogerini saopšteno je da su utvrđeni „opšti principi i glavni elementi ZSO“, bez navođenja detalja. Tokom jučerašnjih pregovora Danasovi izvori u Briselu nezvanično su tvrdili da su nedorečena rešenja i „pseudo“ ovlašćenja, za umirenje domaće javnosti, najviše čemu Beograd može da se nada, jer će ZSO biti u okvirima Prvog briselskog sporazum i Plana Martija Ahtisarija, koji je ugrađen u kosovsko zakonodavstvo.

Premijer Vučić i šef Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavili su da je delegacija Srbije ceo dan razgovarala sa predstavnicima EU i drugih velikih sila, a da je tek na kraju videla delegaciju Prištine.

Uoči susreta dvojice premijera Edita Tahiri, ministar bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za tehničke pregovore sa Beogradom, najavila je da je u ponedeljak, na ekspertskom nivou, dogovoreno da se „Park mira“ izmesti do 1. oktobra i otvori za pešački i drumski saobraćaj posle rekonstrukcije. Beogradski pregovarači kažu da će most biti zatvoren 15. oktobra zbog radova koji će početi na proleće 2016, a da će u bezbesnosnoj proceni za otvaranje mosta ključnu ulogu imati gradonačelnici severne i južne Mitrovice.

Što se tiče telekominikacija, Kosovo je dobilo poseban pozivni kod „383“ za koji će, u ime Prištine, zahtev podneti Austrija.

Dragan Vladisavljević, član beogradskog pregovaračkog tima, objasnio je da će „Telekomu biti omogućeni nesmetan rad i poslovanje na teritoriji KiM u oblasti fiksne i mobilne telefonije“, a da će telefoniranje iz ostaka Srbije na KiM biti po ceni lokalnih poziva i bez pozivnog broja.

Kao najvažnije domete u sporazumu o energetici, beogradski pregovarači navode formiranje dve kompanije u vlasništvu EPS, od kojih bi se jedna bavila trgovinom, a druga snabdevanjem električnom energijom na teritoriji četiri srpske opštine na severu KiM. Iako Marko Đurić ističe da zahvaljući Vučićevom „majstorskom i gotovo filigranskom radu“ pitanje imovine nije predmet sporazuma i da se vlasništvo EPS nad elektroenergetskom infrastrukturom i potencijalima ne dovodi u pitanje, zapadni diplomatski krugovi juče su najviše bili zainteresovani za dogovor o hidroenergetskom sistemu Gazivode i trafostanicu Valač, koji su od presudnog značaja za najavljenu energetsku prekompoziciju regiona, u kojoj bi Nemačka i Turska trebalo da preuzmu glavnu reč.

Isa Mustafa je rekao da su četiri sporazuma „veliki uspeh, koji se odnosi na uspostavljanje suvereniteta Kosova“. Prema ranijim najavama iz Brisela, potpisani sporazmi trebalo je da budu od velikog značaja za evropske integracije i Beograda i Prištine, kao i za Bečku konferenciju o zapadnom Balkanu, koja danas počinje, između ostalog i potpisivanjem sporazuma o razgraničenju između Crne Gore i Kosova. Beograd kao „šargarepu“ očekuje otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Samoopredeljenje protiv Mustafe

Suzavcem i palicama specijalne jednice KPS juče su kod Prapaštice kod Prištine, rodnogsela Ise Mustefe, sprečile akciju Pokreta Samoopredljenje, čiji su pripadnici hteli da na Musfinu kuću stave plakat sa porukom „Prodaj svoju imovinu, a ne Kosovo“. KPS, koji je zaustavio demonstrante na putu, nedaleko od Mustafine kuće, priveo je dvojicu aktivista Samooredeljenja Zgjima Hisenija i Egzona Azemija. Iz Samoopredeljenja je saopšteno da će „nastaviti sa akcijama kako bi sprečili aranžane na štetu Kosova“, prenosi portal koha.net.


Da li je pomenut Oliver Ivanović

Premijer Vučić u prvim izjavama posle sporazuma nije pominjao slučaj lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića, mada je pred put u Brisel najavio da će tražiti da se razgovara i o Ivanoviću. U Briselu su nezvanično objašnjavali da Ivanović ne može da bude tema pregovora, jer bi to bilo mešanje u samostalnost sudstva, a da najviše što je premijer Vučić mogao da uradi jeste da ovaj problem pomene u razgovoru sa Federikom Mogerini.
Zamenik predsednika SDP Ksenija Božović, izjavila je da u ovoj organizaciji očekuju „konkretne stvari i informacije“ od premijera Srbije Vučića o Ivanovićevom slučaju.
– Zakonski razlozi za dalji pritvor Olivera Ivanovića ne postoje, a rešenje o produženju pritvora, suprotno zakonu, doneo je član, a ne predsednik sudskog veća Osnovnog suda, saopštili su juče Ivanovićevi branioci na konferenciji za novinare u severnom delu Kosovske Mitrovice. Oni su potvrdili da su Apelacionom sudu u Prištini podneli žalbu na odluku Osnovnog suda iz Kosovske Mitrovice o produženju pritvora do 27. oktobra.

Obaveštavanje putem Tvitera

Portparolu visokog predstavnika EU Maji Kocijančić, koja o toku briselski pregovora novinare već duže vreme obaveštava preko Tvitera, juče se pridružila i Suzana Vasiljević, savetnik za medije premijera Srbije.

Iako je runda pregovara, prema porukama Maje Kocijančić, počela nešto pre pola deset susretom Federike Mogerini i Ise Mustafe, pojedine beogradske agencije javile su da su pregovori počeli tek kad je sat i po kasnije, preko Tvitera to oglasila Suzana Vasiljević, navodeći da su „u toku konsultacije srpske delegacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari