Savet Beogradskog univerziteta danas bira rektora i prorektore 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Savet Univerziteta u Beogradu (UB) danas bira rektora i prorektore tog univerziteta za mandatni period od naredne tri školske godine.

Jedini kandidat za rektora je aktuelni rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, profesor Arhitektonskog fakulteta, koji je dobio ubedljivu podršku Senata UB za reizbor.

Naime, za njega je glasao 51 član od 57 koji su bili prisutni na aprilskoj sednici Senata.

Đokić je prethodno dobio podršku 36 fakulteta i instituta, od ukupno 42 koliko ih je u sastavu UB.

Kandidati za prorektore su: Biljana Abolmasov, profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta, Nebojša Bojović, profesor Saobraćajnog fakulteta, Zorica Vujić, profesorka Farmaceutskog fakulteta, Vladan Kuzmanović, profesor Građevinskog fakulteta, Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta, Dragan Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, Dejan Filipović, profesor Geografskog fakulteta i Vladimir N. Cvetković, profesor Fakulteta bezbednosti.

Prema Statutu Univerziteta u Beogradu rektora bira Savet većinom glasova ukupnog broja članova tog tela.

Rektor potom predlaže svoj tim, tačnije četiri prorektora, koji da bi bili izabrani takođe moraju da dobiju većinu glasova ukupnog broja članova Saveta.

Statut predviđa da se prilikom izbora prorektora vodi računa o zastupljenosti grupacija fakulteta, što znači da svaka od četiri grupacije treba da ima „svog“ predstavnika.

Po tom pravilu dosadašnji prorektori Dejan Filipović i Zorica Vujić mogu da očekuju reizbor, budući da su jedini predstavnici prirodno-matematičke, odnosno medicinske grupacije fakulteta.

Savet će za prorektora koji predstavlja fakultete tehničko-tehnološke grupacije birati između Biljane Abolmasov, Nebojše Bojovića, Vladana Kuzmanovića i Ratka Ristića, dok su u trci za prorektora iz društveno-humanističke grupacije fakulteta Dragan Simić i Vladimir N. Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari