Šta je kandidat za novog rektora Beogradskog univerziteta naveo u svom programu rada? 1Foto Miloš Tešić/ATAImages

Vladan Đokić, kandidat za rektora Univerziteta u Beogradu (UB), za naredne tri školske godine, najavio je danas nastavak izgradnje stanova za mlade naučnike u Bloku 32 na Novom Beogradu.

Predstavljajući svoj program rada na Senatu UB, on je podsetio da je pre 20 godina formirana Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika UB i da je na placu na Novom Beogradu bila predviđena izgradnja sedam objekata, ali da su nikla samo tri.

– Posle toga je neodgovornim i nedomaćinskim poslovanjem te fondacije ova lokacija bila oduzeta Univerzitetu u Beogradu od strane Grada, ali smo naporima učinjenim u prethodnom periodu uspeli da je vratimo u okvir Univerziteta, ne samo da budemo korisnici te parcele nego i vlasnici svih stanova u tom kompleksu. Ideja je da se nastavi sa izgradnjom stanova za mlade istraživače kako bi najmlađi članovi akademske zajednice imali mogućnosti da po određenim beneficijama reše svoje stambeno pitanje – rekao je Đokić.

On je napomenuo da UB ima oko 200 nepokretnosti, ali da ne raspolaže svima.

– Postojao je nemar prema toj imovini u prethodnom periodu i ona se nije domaćinski koristila, određeni deo je oduzet, određeni deo se ne koristi u funkcionalnom smislu kako treba, a jedan deo je u pravnom smislu neregulisan. Postoji između 20 i 30 stanova za koje je Univerzitet upisan kao korisnik, međutim, određeni broj tih stanova je uzurpiran ili se nenamenski koristi, a UB nema nikakve prihode od tih stanova. Obratili smo se Agenciji za imovinu kako bismo mogli da raspolažemo tim stanovima i kako bi se novac od komercijalne upotrebe koristio za nagrade za studente i mlade istraživače, kao i za pospešivanje akademskog rada – naveo je Đokić.

Kada je reč o zadužbinama, precizirao je da u njima ima oko 120 nepokretnosti kojima raspolaže UB, ali da trećina nema rešeno pravno pitanje.

Kandidat za rektora za školske 2024/25, 2025/6. i 2026/7. godinu je kazao da će se zalagati za održavanje specifičnosti svih članica UB. Rekao je da svaka članica ima specifičnosti po kojima je prepoznatljiva i drugačija i da upravo to daje veliku snagu univerzitetu.

U svom programu rada Đokić je pomenuo i finansiranje visokog obrazovanja, što je, kako je istakao, goruća tema koja pritiska sve članice UB. Podsetio je da je Senat usvojio platformu o pravnim, akademskim i materijalnim aspektima finansiranja visokog obrazovanja, gde su uočeni svi problemi i date smernice kako da se rešavaju.

– Nešto je počelo da se radi, formirana je radna grupa od strane Vlade koja je trebalo da se bavi pripremom nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja, ali ta grupa nije odradila svoj posao. Sada nas očekuje da formiranjem nove Vlade krenemo u akciju da se reše pitanja finansiranja, pre svega primanja nastavnika, saradnika i istraživača, kao i troškova koje treba da pokrije država. Predstoji i borba da svaka članica može samostalno da raspolaže sopstvenim prihodima, u skladu sa zakonom – istakao je Đokić.

On je dodao da će se zalagati za povećanje broja stranih studenata, čiji je broj na UB sada skroman, a kao razloge za to naveo je da su delom do akademske zajednice, a delom se tiču uslova za obezbeđivanje viza, smeštaja i garancija za dolazak ovih studenata.

Đokić je rekao da treba da se radi na otvaranju novih studijskih programa na engleskom jeziku, zajedničkih studijskih programa sa stranim univerzitetima i definisanju okvira za razvoj postdoktorskih pozicija, što je važno ne samo zbog stranih studenata, nego i naših državljana koji su završili studije drugog i trećeg stepena u inostranstvu i koji potencijalno mogu da se vrate u našu zemlju.

Podsetimo da je Senat danas podržao Đokićevu kandidaturu za rektora za naredni trogodišnji mandat. Savet će novog rektora birati na sednici 9. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari