Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije traži da se odustane od ukidanja zrenjaninske srednje škole „Uroš Predić“ 1foto (BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR)

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) pozvao je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice da odbaci predlog Grada Zrenjanina o izmeni pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine jer ne ispunjava zakonske uslove.

 

Dokumentacija koju je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dostavio Sindikatu nedvosmisleno ukazuje da srednje škole koje bi po nameri zrenjaninskih gradskih vlasti trebalo da preuzmu dosadašnje smerove HTPŠ “Uroš Predić”, a to su Medicinska, Poljoprivredna i Tehnička škola, nisu blagovremeno podnele zahteve za verifikaciju u odgovarajućim područjima rada, odnosno do 31. decembra prošle godine za narednu školsku godinu, kako to izričito nalaže Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, saopštio je NSPRS.

„Ukoliko bi bila izmenjena odluka o mreži srednjih škola prema predlogu gradskih vlasti Zrenjanina, taj grad bi tokom naredne školske godine ostao bez devet srednjoškolskih obrazovnih profila, jer bi ih preuzele škole koje nemaju, a više ne mogu ni steći zakonitu i adekvatnu verifikaciju za njih. Učenici koji bi pohađali te smerove bi se suočili s problemom validnosti svojih diploma“, navode iz NSPRS.

Kako dodaju, dokumentacija o nameri gradskih vlasti Zrenjanina da ukinu Hemijsko-tekstilnu i prehrambenu školu otkriva i da bi u slučaju da se samo jedan smer iz postojeće škole “Uroš Predić” prebaci u srednju medicinsku školu, ona morala da radi u dve, umesto kao do sada, u jednoj smeni.

„S obzirom na to da srednja medicinska škola radi u zgradi od preko 6.200 kvadratnih metara, rad u dve smene umesto u jednoj bi značajno povećao troškove, što je jedan od najčešće isticanih razloga za ukidanje HTPŠ “Uroš Predić”, koja takođe radi samo u jednoj smeni, u manjem objektu“, kažu iz sindikata.

IZ NSPRS kažu i da njihov pravni tim detaljno analizira dokumentaciju o pokušaju ukidanja HTPŠ “Uroš Predić” u Zrenjaninu i da će pokrenuti odgovarajuće postupke protiv svih lica i organa koja budu prekršila propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari