Da li je na pomolu gašenje Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić"u Zrenjaninu? 1Foto: upzr.edu.rs

Zaposleni u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi „Uroš Predić“u Zrenjaninu strahuju da bi deo kolektiva mogao da ostane bez posla, a škola ugašena, ukoliko bi Pokajinski sekretarijat za obrazovanje i Vlada Vojvodine prihvatili mišljenje lokalne samouprave da se ne izvrši upis učenika u prvi razred naredne školske godine, već da se tri područja rada za koja školuje ova obrazovna ustanova, preraspodele u tri srednje škole.

O dešavanjima u ovoj ustanovi danas se oglasio školski sindikat čiji se članovi, kao i ostali zaposleni, ne slažu sa stavom gradonačelnika o daljoj sudbini ove škole.

Istovremeno, redakciji Danasa javili su se roditelji učenika Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“, koji kažu da bi gašenjem ove ustanove đaci ostali bez zgrade i pitaju se zašto se prostor ustupa onima koji su se juče doselili u ovaj prostor.

A sve je zapravo počelo prošle godine kada je zatvorena zgrada Tehničke škole jer ne ispunjava uslove za rad, a kolektiv i đaci su preseljeni u školu „Uroš Predić“ što je trebalo da bude privremeno rešenje.

Ugovorom koji su potpisla dva direktora predviđeno je da prvo polugodište ove školske godine učenici Tehničke škole nastavu pohađaju pre podne, a Hemijske popodne, te da na polugodištu zamene smene.

Međutim, pre početka drugog polugodišta direktor Tehničke škole je zatražio da se potpiše aneks ugovora i da i u drugom polugodištu imaju nastavu pre podne, što su domaćini odbili. To je bio jedinstven stav Školskog odbora, Nastavničkog veća, uprave škole, roditelja i đaka.

Nakon toga, kako kažu u školi, „umešao“ se lokal.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura lično je pokušao da ubedi direktora škole i Školski odbor škole „Uroš Predić“ da promene svoju odluku, ali su ovi ostali pri ranijem stavu da se potpisani ugovor mora poštovati.

Drugo polugodište je krenulo po utvrđenom rasporedu, da bi 24. januara, na opše iznenađenje svih, u školu stigao dopis gradonačenika Zrenjanina i načelnice odeljenja za društvene delatnosti Jelene Dragić i obaveštenje da se ne slažu sa predlogom plana upisa za narednu školsku godinu koji je usvojio Školski odbor Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole.

„Stav i interes grada Zrenjanina je da se u školskoj 2024/25. godini u Hemijsko-prehrambenoj i tekstilnoj školi ‘Uroš Predić’ ne izvrši upis učenika. Smatramo i dajemo saglasnost da se predviđeni obrazovni profili preraspodele po predviđenom rasporedu i podnetim zahtevima u Tehničku školu, Medicinsku školu i Srednju poljoprivrednu školu“, navodi se u dopisu u koji je Danas imao uvid.

Iz sindikata škole „Uroš Predić“ oštro se protive ovoj ideji.

„Rastakati ovakvu školu, sa svim ovim ljudima, učenicima, vrednostima, značajem, istorijom – nije ni dobro ni pametno, ni racionalno. Ostavljati ovde prilagođen prostor i opremu koja je potrebna nama, a stvarati nove i potrebne uslove za verifikaciju i realizaciju nastave naših profila u drugim školama, nije racionalno niti logično“, saopštio je sindikat.

Predsednik sindikata škole Milan Galić kaže da su iz dopisa gradonačenika saznali da postoji Elaborat o opravdanosti izmene Pokrajinske skupštinske odluke o mreži srednjih škola na teritoriji APV u delu koji se odnosi na grad Zrenjanin.

– Mi o tom dokumentu ništa ne znamo, niti smo bili u toku njegove izrade konsultovani. Poseban aspekt je pitanje buduće egzistencije naših zaposlenih. Oni su veoma i s razlogom uznemireni i zabrinuti šta će s njima biti. Model koji je najavljen u dokumentu u prilogu ostaviće bez posla nemali broj ljudi – ističe Galić.

Iz sindikata najavljuju da će, ako se situacija ne promeni, naredne nedelje organizovati štrajk upozorenja, a kao poslednju opciju pominju i potpunu obustavu rada.

Jugoslav Bogdanović, direktor HPTŠ „Uroš Predić“, u pismu ministarki prosvete i pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, ukazuje da će ako bude prihvaćen predlog lokalne samouprave bez posla ostati nemali broj ljudi.

„Inžinjering koji bi trebalo sprovesti da bi se realizovalo ovo što je najavljeno je ogroman, pravno rizičan i veoma težak – nesprovodiv, a da to bude valjano“, ukazao je direktor.

On je naveo da je u školi sve prilagođeno realizaciji nastave za tri područja rada u kojima školuju učenike.

„Pokazali smo odgovornost, solidarnost i ljudskost više puta u poslednjim godinama naročito kada smo bili spremni da pomognemo da se reše prostorni problemi Ekonomske škole, a sada Tehničke škole, ujedno i problemi Grada i naše lokalne zajednice. Ako je možda povod svega problem Tehničke škole, verujem da postoji način da se on rešava i kratkoročno što već živi tokom ove školske godine a i dugoročno – koji je racionalan, dobro osmišljen i ekonomičan“, napisao je Bogdanović.

Školu „Uroš Predić“ pohađa 300 đaka, a Tehničku oko 700.

Komentar gradonačenika Zrenjanina do objavljivanja ovog teksta nismo dobili, a odgovor nam nije stigao ni iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari