Protest subotičkih roditelja ispred škole zbog pretnji ubistvom: „Ne treba nam novi Ribnikar“ 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Roditelji učenika koji idu u osnovnu školu „Sečenji Ištvan“ u Subotici održali su danas protestni skup ispred zgrade te škole zahtevajući od direktorke da im kaže šta će uprava škole preduzeti da zaštiti njihovu decu od učenika koji je, prema tvrdnjama pojedinih roditelja, pretio da će ubiti sve svoje vršnjake u razredu i dva nastavnika.

Oni su ispred zgrade škole pozvali direktorku da izađe, ali je ona odbila da se obrati roditeljima i novinarima, nakon što je u toku dana već reagovala saopštenjem u kom je navela da je uprava škole povodom ovog incidenta uradila sve što je u njenoj nadležnosti.

Jedan od roditelja, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da pojedina deca godinama unazad trpe nasilje od strane tog dečaka, ali da se, kako je naveo, „ćuti o tome, iako je tom detetu neophodna stručna pomoć“.

Drugi otac je istakao da danas nije pustio svoje dete u školu.

„Moje dete ne zna zašto ja njega danas nisam pustio u školu. Kako da mu objasnim da možda neko hoće da ga ubije“, upitao je on.

Smatra da ova škola trenutno nije bezbedna za njihovu decu.

„Strepimo svi kad pošaljemo dete u školu, hoće li se dete vratiti kući ili ne. Ja sam besan na školu zato što se niko ne oglašava, jer mi nemamo nikakvu informaciju. Treba danima da čekamo na informacije, a da do tada šaljemo decu u školu i čekamo šta će da se desi. Onda ću bolje dete upisati u drugu školu“, istakao je taj otac.

Jedna od majki čije dete, kako tvrdi, tri godine trpi zlostavljanje i nasilje od strane pomenutog dečaka navodi da svoje dete svaki dan dovozi i odvozi iz škole.

Prema njenim rečima, prvi slučaj nasilja se dogodio u učionici kada je dečak napao školsku drugaricu gde je njeno dete zatražilo od njega da je ostavi na miru, nakon čega je on nasrnuo na njega, a on se odbranilo tako što ga je oborilo na pod.

„On je rekao mom sinu ‘sačekaćemo te ispred škole ja i moji stariji drugari, izbošćemo te nožem'“, navela je majka koja je tada prvi put školi i policiji prijavila vršnjačko nasilje, da bi joj nakon toga, kako tvrdi, bilo rečeno da kako znaju oni sami kao roditelji zaštite svoje dete.

Dodala je da su osnovci oformili i Instagram grupu čiji član je bio i pomenuti dečak koji je u grupu poslao „sliku noža uz pretnju da će ih sve pobiti“, nakon čega je sačuvala sve poruke i poslala ih razrednom starešini.

Poslednji slučaj se dogodio u četvrtak, 18. januara, kada je prema navodima učenika dečak pretio da će pobiti svu decu u razredu, razrednog starešinu i nastavnicu hemije.

Ona je istakla da su dobili obećanje od razrednog starešine da će ih obavestiti kada dečak bude trebao da se vrati na nastavu.

Ocenila je i da bi roditelji čija su deca stradala u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ dali sve da su imali ove informacije koje oni sada imaju.

„Ne treba nam novi Ribnikar“, poručila je ta majka.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Subotici podneta je krivična prijava protiv učenika osmog razreda ove osnovne škole u Subotici, zbog ugrožavanja sigurnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari