Pojedini izvori na političkoj sceni tvrde da nije tačno da Moskva preko šefa diplomatije vrši pritisak na premijera Srbije, navodeći da je upravo Ivica Dačić amortizovao reakciju Rusije prema Aleksandru Vučiću, kada je reč o statusu ruskih humanitaraca u Srbiji.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema tim sagovornicima, zahvaljujući Dačićevom posredovanju, potpisivanje sporazuma o statusu posade Ruskog humanitarnog centra u Nišu, nije postalo diplomatski problem u odnosima Beograda i Moskve. Pregovori o tom sporazumu, koji je trebalo da bude potpisan u oktobru 2014. u nadležnosti su Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, pošto je reč o delovanju u vanrednim situacijama, što je nadležnost MUP. Formulacija za status Rusa u Nišu, ista je kao i kod drugih zemalja, navode izvori Danasa – traži se status administrativno-tehničkog osoblja, kakav imaju zaposleni u ambasadi, u skladu sa Bečkom konvencijom.

Rusija je spremna za dijalog sa Srbijom o potpisivanju sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, a bilo kakve spekulacije o njegovom navodnom vojnom, ili čak špijunskom karakteru su zlonamerne izmišljotine, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, na višesatnom brifingu za novinare u Moskvi. „To je isključivo civilna struktura“, rekla je Zaharova i podsetila da je centar pružao pomoć građanima Srbije i susednih zemalja spasavajući živote ljudi, a otvoren je da mu se priključe sve zainteresovane države i „ne funkcioniše po blokovskoj shemi, niti polazeći od blokovskog mentaliteta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari