– Delotvorno upravljanje migrantskom i izbegličkom krizom zahteva koordinisan i sveobuhvatan pristup,navodi se u zaključcimakonferencije „Upravljajmo migracijom zajedno“, koja je održana prekjuče u Beču, a na kojoj su učestvovali i predstavnici država Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

S druge strane, Grčka je juče odlučila da opozove svog ambasadora iz Austrije zbog izbegličko-migrantske krize, preneli su grčki mediji. Atina optužuje Beč za „jednostrane akcije kojima se krši međunarodno pravo i pravne tekovine EU“. Podsetimo, Austrija je nedavno odlučila da uvede dnevne kvote za prihvat zahteva za dobijanje azila, a Grčka je uoči skupa o migraciji u Beču uložila zvaničan protest jer nije bila pozvana na taj skup.

Kako se ističe u dokumentu iz Beča u koji je Danas imao uvid, ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita treba da dobiju zaštitu što je pre moguće i što je bliže moguće njihovim zemljama porekla. U tom kontekstu, ističe se potreba za većim deljenjem odgovornosti u Evropi kao celosti kako bi se sprečio „nesrazmeran pritisak na pojedinačne partnere“. Takođe, ocenjuje se da pravo na azil „ne uključuje pravo tražilaca azila za međunarodnu zaštitu kako bi putovali dalje i izabrali zemlju preferencije“.

Kada je reč o „zapadnobalkanskoj ruti“, konstatuje se da je potrebno značajno smanjiti migratorski tok kako bi se umanjio „disproporcionalni teret“ koji je nametnut partnerima duž te rute. Nadalje, navodi se da migranti i tražioci azila moraju da poštuju pravila pojedinačnih članica EU kao i zakonodavststvo Unije i „moraju da budu svesni posledica u slučaju nepoštovanja pravila“.

Na listi zaključaka nalazi i intenziviranje saradnje i uzajamne podrške na granicama u regionu, što podrazuma „usvajanje zajedničkih standarda… naročito u vezi sa registracijom – skriningom, proverom dokumenata i otisaka prstiju, te u vezi sa uslovima za prelazak granice“. „Osobama bez putnih dokumenata, sa lažnim dokumentima ili migrantima koji daju lažne iskaze o svojoj nacionalnosti ili identitetu neće biti dozvoljen prelazak granice. Isto se odnosi na osobe koje ne sarađuju u procesu registracije ili koje su pokušale da protivzakonito pređu granicu“, poručuje se.

Učesnici bečkog skupa usaglasili su se i da treba podržati „delotvornu zaštitu granica putem raspoređivanja policije na granice u regionima koji su naročito pogođeni“, kao i da „civilno-vojna saradnja može takođe da odigra važnu ulogu“. U tom kontekstu navodi se primer saradnje između austrijske policije i vojske u upravljanju granicama.

Takođe, ukazuje se da migrantima kojima nije potrebna međunarodna zaštita moraju da budu „brzo vraćeni uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i ljudskih prava“.

Vulin: Bez jednostranih poteza

Brisel -MinistarAleksandar Vulin izjavio je u Briselu da je jučerašnjem na sastanku ministara država zapadnobalkanske rute, Nemačke i Grčke zaključeno da se ne preduzimaju jednostrane mere prema izbeglicama. Ocenjeno je i da susret na vrhu EU-Turska, 7. marta, treba da omogući prodor u rešavanju izbegličke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari