Veoma smo srećni što je Izvršni savet Uneska konsenzusom odlučio da uvrsti Kosovo na agendi. To je mala proceduralna pobeda jer je Srbija veoma vredno nastojala da izbriše ovo pitanje sa agende. Sada imamo glasanje za više od nedelju dana. Ukoliko Srbija pridobije manje od 25 država da odbiju aplikaciju Kosova, treba da budemo veoma srećni jer je srpska država koristila sve moguće metode da zaustavi pristupanje Kosova, navodi u razgovoru za Danas Petrit Seljimi, zamenik šefa kosovske diplomatije.


* Da li ste optimista da ćete dobiti glasove za preporuku za članstvo?

– To je teška serija bitaka u Savetu. Mi koristimo veoma pozitivan pristup, govorimo o nauci, kulturi, obrazovanju i onome što je suštinska potreba kako Kosovo ne bi ostalo izolovano. Zahvalni smo što je rekordan broj zemalja podržao našu tačku na agendi. Ne mogu da krijem činjenicu da sam šokiran srpskom strategijom. Ona se temelji na veoma negativnom pristupu i potpunim lažima. Vlada Srbije se nada da ukoliko ponavlja lažne izjave mnogo puta, država će im verovati.

* Kako to mislite da srpska diplomatija ne govori istinu?

– U nedostatku bolje reči, kažem da srpska diplomatija laže. Srpska vlada prelazi sve granice diplomatskog protokola. Najpre, srpski ambasador u Unesku Tanasković kaže u „potpirujućem“ intervjuu za ruski radio da se „svi hrišćani sveta moraju ujediniti protiv članstva Kosova“. Zatim Dačić ponavlja sve vreme da je „pridruživanje Kosova Unesku kao pridruživanje ISIS-a Unesku“. Protestujemo protiv ove linije propagande i takođe su to učinili mnogi naši evropski prijatelji koji su poslali demarš Beogradu. Premijer Vučić je u pismu Mogerinijevoj rekao istu stvar – da je Kosovo poput ISIS-a. Nažalost, patrijarh Irinej je takođe rekao istu stvar. Ali, to se temelji na lažnoj premisi. Kosovo je sekularna republika.

* Mnogi Srbi kažu da je normalizacija nemoguća kada Kosovo pokušava da preuzme srpske hrišćanske spomenike.

– Ko je rekao da mi želimo da bilo šta uzmemo? To je smešno. Srpski pravoslavni spomenici su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Naši lideri su se javno obavezali da će oni uvek ostati srpski i da nikada nećemo ugroziti status te crkve u našem društvu. Ove crkve više ne ugrožavaju vandali. One su pune turista i deo su našeg ustavnog sistema. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun napisao je tri izveštaja u kojima čestita Kosovu na našem međuverskom dijalogu. Mi smo aktivni članovi globalne koalicije za borbu protiv nasilnog ekstremizma. Stoga, Pravoslavna crkva je bezbedna na Kosovu i biće još bezbednija kada Kosovo postane član Uneska.

* Da li će pitanje srpskog pravoslavnog nasleđa biti otvoreno u briselskom dijalogu?

– Ne. Ovo pitanje je razmatrano na bečkom dijalogu tokom procesa koji je vodio izaslanik UN Marti Ahtisari. Dalju pomoć su unilateralno obezbedili kosovski lideri. U Briselskom dijalogu ne može biti otvorena nijedna tema bez eksplicitnog pristanka obe strane i sigurno je da Kosovo ne želi da diskutuje o pitanjima koja su već rešena. Briselski dijalog nema ništa sa agencijama UN. Dijalog se odnosi na to da se dve države međusobno priznaju korak po korak.

Nada u kompromis

* Čini se da članstvo Kosova stvara raskol između Prištine i Beograda i čak između članica Uneska. Može li se naći kompromis?

– Molim se za kompromisno rešenje po kojem će Srbija prva da pozdravi članstvo Kosova u Unesku kako bismo mogli da se rukujemo i radimo zajedno zarad mira u regionu i mira u širem svetu. Bio sam u Parizu više od 25 puta ove godine i nikada nisam pričao o Kosovu kao žrtvi srpskih zverstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari