Samostalna liberalna stranka očekuje da u pregovorima o formiranju vlade Kosova obezbedi za srpsku zajednicu što bolju platformu za rešavanje nagomilanih problema.

To znači da ćemo insistirati na pozicijama koje u najvećoj meri mogu uticati na svakodnevni život Srba na Kosovu, najavljuje u razgovoru za Danas Petar Miletić, generalni sekretar SLS, odgovarajući na pitanje šta su prioriteti te stranke u postizbornim pregovorima oko formiranja vlade u Prištini.

S kim ste do sada imali formalne i neformalne kontakte i razgovore o novoj vladi i šta vam je nuđeno?

– Još uvek je rano govoriti o tome jer izbori formalno nisu završeni sve dok se ne održe ponovljeni izbori u nedelju, 9. januara, dok se potom ne objave zvanični rezultati i dok ne budemo znali ko će biti mandatar za formiranje te vlade. Tek onda možemo govoriti o ozbiljnim pregovorima.

Posle objavljivanja izveštaja Dika Martija, da li je za vašu stranku Hašim Tači i dalje legitiman koalicioni partner?

– Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti je u svom izveštaju izneo ozbiljne optužbe, sa ozbiljnog mesta na kojem se nalazi, i niko na to ne može ostati ravnodušan. Taj izveštaj je Komitet za pravna pitanja Parlamentarne skupštine SE već usvojio, čime dodatno dobija na težini. Ono što sledi je da Euleks ili kosovsko Tužilaštvo procene da li u tom izveštaju ima dokaza za podizanje optužnice. Od toga ne zavisi samo koalicija naših stranaka, već celokupan politički angažman Hašima Tačija. Kao što reče i predsednik Srbije Boris Tadić, i u ovom slučaju važi princip nevinosti i mi moramo sarađivati sa onima koje je izabrao albanski narod na Kosovu sve dok se optužbe koje je Marti izneo u izveštaju ne dokažu na sudu. Mi nemamo ambiciju da Albancima biramo vlast ili odlučujemo o njoj. Naša uloga će biti važna, ali mi ne želimo da se mešamo u njihov izbor. Albanci su izabrali svoje predstavnike, Srbi svoje, i oni koji su pobedili na izborima u svojim zajednicama treba da formiraju vladu.

Tači je rekao da će formirati koaliciju nedelju dana posle ponavljanja izbora, što je ranije u odnosu na 25. januar za kada je zakazano izjašnjavanje PSSE o Martijevom izveštaju. Šta će SLS uraditi ako je Tači pozove u koaliciju pre odluke Strazbura?

– Mislim da formiranje vlade neće biti u vezi s Parlamentarnom skupštinom i, ponavljam, konačnu reč o ovom slučaju treba da daju tužilaštvo i sud. To su instance koje direktno mogu uticati na formiranje vlade Kosova i to ne zavisi od volje SLS.

Da li biste prihvatili mesto ministra u novoj vladi u Prištini?

– O tome ko će biti ministar u novoj vladi iz redova SLS odlučiće organi stranke. Svi mi koji smo učestvovali na izborima, kandidovali se i osvojili poverenje građana, spremni smo za najveće izazove.

Imate li formalne ili neformalne kontakte s nekim iz Beograda oko formiranja vlade u Prištini i ulaska SLS u nju. Ko su ti ljudi i šta vam govore?

– Formalne kontakte, nažalost, nemamo, a nezvanični se svode na lična prijateljstva i poznanstva. Uvek smo bili spremni da saslušamo svako mišljenje i to nije slučaj samo kod formiranja vlade. Radi se o našim prijateljima koje smo upoznali dok smo učestvovali na različitim forumima, ali i o nekim ličnim prijateljstvima, i oni nas uglavnom podržavaju u naporima da ostvarimo što bolje uslove života za kosovske Srbe i da, bez obzira na česta optuživanja, osiguramo opstanak Srba na Kosovu, što smo sebi zacrtali kao najvažniji cilj.

SLS je platio kaznu za kršenje izbornih pravila. Kako biste odgovorili onima koji su vas optuživali za podmićivanje tokom izbora za Skupštinu Kosova?

– Centralna izborna komisija je kaznila SLS za sitne prekršaje koji nisu uticali na regularnost izbornog procesa, jer da je bilo tako, izbori bi na tim mestima bili ponovljeni, kao što su u opštinama Glogovac i Srbica. To je pokazalo da na ovim izborima nije bilo povlašćenih. Optužbe stižu od onih koji poraz ne mogu da podnesu jer su sebe ubedili da su stvarno lideri Srba s Kosova, a kad prvi put izađu na izbore sa svojim imenima, dobiju po 200 glasova i onda im je kriv neko drugi. Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali ne treba pri tome da gubi dostojanstvo, već treba da se povuku iz političkog života ili sačekaju neku novu priliku da se pojave na izborima.

Da li biste vi ili predstavnici SLS bili spremni da budete deo delegacije Prištine i prihvatite njenu platformu u predstojećem dijalogu s Beogradom?

– Predstavnici SLS su izuzetno zainteresovani za pregovore Beograda i Prištine, jer bi tom prilikom trebalo da se govori o temama koje opterećuju Srbe na Kosovu. Rano je sada govoriti o formi našeg učešća u tim pregovorima, jer ne znamo kako će dijalog da teče. Nemamo odgovore na pitanja da li će jedan tim biti zadužen za sve teme, da li će to biti dijalog na nivou eksperata ili političkih predstavnika, da li će uopšte biti pripremljene neke uopštene platforme, da li će to biti pregovori institucija ili samo timova Beograda i Prištine. Kad budemo znali odgovore na ove i još neke nedoumice, moći ćemo da odgovorimo na pitanje na koji način ćemo učestvovati u pregovorima. Svakako da su teme struje, carine, registarskih oznaka, dokumenata, pristupa institucijama, imovinskih prava i ljudskih i građanskih prava u najširem smislu, teme za koje smo zainteresovani jer su ta životna pitanja suština našeg učestvovanja u političkom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari