U Preševu za sada nema uočljivih aktivnosti vezano za moguće formiranje naselja za trajniji boravak izbeglica u skladu sa najavama nekih medija iz EU. Čelnici opštine Preševo, nisu želeli da komentarišu ovu mogućnost, navodeći da za sada „oni nisu dobili nikakve zvanične informacije od bilo koga na ovu temu“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Naša opština se od početka izbegličke krize na ovom delu balkanskog puta nalazi u nekoj vrsti vanrednog stanja. Stvari su uz podršku Vlade Srbije i ministarstva za rad dovedene u kakav takav red. No ukoliko bi se ovde formiralo trajno naselje, to je potpuno nova dimenzija o kojoj ništa zvanično ne znamo, rekao je za Danas, potpredsednik opštine Preševo Skender Destani.

U Prihvatnom centru u Preševu postoje uslovi za dnevni smeštaj i odmor oko šesto izbeglica, a prednost imaju žene i deca. Najveći broj izbeglica ipak odmah nakon registracije nastavlja put kao Šidu u najvećem broju slučajeva autobusima, a sve manje taksi vozilima.

Nakon što budu okončani štrajkovi javnih službi u Grčkoj, ali i protesti taksista na granici sa Makedonijom, na jug Srbije bi narednih dana moglo da stigne i više od pet hiljada izbeglica iz Sirije, Avganistana i Iraka, procene su humanitarnih timova koji rade u Preševu.

– U skladu sa time vršimo i pripreme, jer smo već prošli kroz slične situacije od početka izbegličke krize. Jedino što je drugačije to je što sada imamo zimske uslove za prihvat ljudi, uglavnom mlađih osoba, žena i maloletne dece, kaže Amet Halimi iz Crvenog krsta u ovoj opštini.

Poslednjih dana broj registrovanih izbleglica kretao se između 1.500 i dve hiljade. Izbeglice su dolazile iz Makedonije, a onda pešice prelazile granicu kod Tabanovca. U prihvatnom kampu u Miratovcu, sedam kilometara od Preševa, dobijali su prvu pomoć u hrani i odeći.

– Registracija protiče bez problema. Oni se kratko zadržavaju kod nas, osim onih kojima je neophodna lekarska pomoć, a to su uglavnom deca i žene, koji imaju problema zbog iscrpljenosti i respiratornih problema, kažu u Domu zdravlja u Preševu, čiji su timovi non-stop mobilni.

Juče je u Domu zdravlja u Vranju boravila i Felisija DŽonos iz Kancelarije za populacionu politiku u Srbiji, koja je održala sastanak sa rukovodstvom ove ustanove i posebno službom za ginekologiju. Dogovoreno je da mobilna ginekološka ambulanta od 9. februara bude u svakodnevnom četvoročasovnom dežurstvu u Prihvatnom centru u Preševu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari