Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje nakon uklanjanja barikada ponovo su juče poslepodne blokirani, tako što su građani u blizini ovih prelaza na kolovoze postavili balvane i kamenje.


Srbi su oko 17,30 sati preko magistralnog puta iz pravca Ribarića ka prelazu Brnjak postavili balvane, kojima su preprečili obe kolovozne trake i tako onemogućili saobraćaj iz pravca centralne Srbije. Put koji se nalazi u međuzoni su preprečili posečenom šumom iznad puta i bodljikavom žicom preostalom od prethodne akcije Kfora.

Pored novih barikada dežuraju građani koji kažu da su na prelazima albanski carinici i pogranični policajci protiv čijeg dolaska na sever pokrajine protestuju četiri i po meseca.

Inače, mehanizacijom javnih preduzeća, a uz obezbeđenje pripadnika MUP-a, juče oko 15 časova bila je uklonjena barikada kod administrativnog prelaza Brnjak, dok je barikada kod Jarinja uklonjena u prepodnevnim satima.

Vlasti iz Beograda su „u minut do 12“ odlučile da krenu u akciju uklanjanja bar onih barikada do kojih mogu da dopru, koje se nalaze na teritoriji takozvane uže Srbije, ispunjavajući tako još jedan uslov neophodan za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Dvadesetak Srba iz opštine Zubin Potok mirno je prihvatilo akciju uklanjanja kod Brnjaka i nije bilo incidenata, potvrdio je Danasu načelnik novopazarske Policijske uprave Dragan Terzić.

Kako nam je rekao, barikade od zemlje i granja uklonjene su uz pomoć mehanizacije preduzeća „Novi Pazar put“ i „nije bilo nikakvih problema, niti negodovanja kosovskih Srba“.

S druge strane, kod Jarinja je došlo do konfrontacije, mada ne i do težih incidenata. Nakon što su pripadnici MUP-a Srbije uklonili barikadu na liniji razdvajanja između opština Raška i Leposavić, kosovski Srbi su se okupili u „međuzoni“, postavili kamenje i balvane na putu i pokušali da kamionom istovare šljunak, u čemu ih je sprečila srpska policija. Kako javljaju novinske agencije, tokom prepodneva put preko Jarinje bio je prohodan za saobraćaj, vojnici Kfora su propuštali vozila, a bili su prisutni i pripadnici Euleksa i Kosovske policije. Zbog padavina je na „alternativnim putevima“, kojima se dovoze namirnice i druge potrepštine, saobraćaj bio izuzetno otežan. Za vozila Kfora nema zabrane kretanja, ali se pripadnicima Euleksa i kosovskih institucija ne dozvoljava prolaz.

Kfor je i juče upozorio da je na severu Kosova neophodno da postoji bezuslovna sloboda kretanja za sve i da to „nije i ne može biti tema pregovora“. „Jasno je da moramo ponoviti da bezuslovna sloboda kretanja podrazumeva i slobodu za Euleks“, saopštila je ta misija NATO.

Predsednici skupština opština sa severa Kosova pozvali su juče ministra za KiM u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića da ih što pre poseti i obavesti o dogovorima vezanim za prelaze Brnjak i Jarinje.

Ešton: Integrisani prelazi odmah

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton snažno je podržala sporazum Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju prelazima i zahtevala da se on odmah sprovede. Eštonova je to, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, izjavila juče u Briselu u susretu s kosovskih premijerom Tačijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari