EU i Priština tvrde da Euleks na Jarinju i Brnjaku sprovodi dogovor Beograda i Prištine, a Beograd tvrdi da to nije bio dogovor. Takav vid komunikacije je neprihvatljiv i nepotrebno zateže situaciju, jer iznad svega važna je iskrenost prema građanima i Srbije i Kosova – ocenjuje u intervjuu za Danas Slobodan Petrović, potpredsednik Vlade Kosova i lider Samostalne liberalne stranke, komentarišući krizu na severu Kosova.


  • Da li EU pritiska kosovsku vladu da napravi neku vrstu ustupaka zahtevima Beograda?

– Nisam svestan takvih pritisaka.

  • Zašto je Prištini neprihvatljiv specijalni status severa („Ahtisari plus“), odnosno podeljeni suverenitet između Prištine i Beograda?

– Podeljeni suverenitet Beograda i Prištine ponovo je nekakav nerešeni odnos. Priština želi suverenitet nad severom Kosova onakav kakav je i u ostatku Kosova. Niko nije sporio određeni vid autonomije, ali se o tome nikada nije u detaljima razgovaralo.

  • Da li to može biti prelazno rešenje, zarad smanjenja tenzija, do ulaska Srbije i Kosova u EU?

– Sumnjam da Srbija i Kosovo mogu da postanu punopravne članice EU sve dok ne regulišu odnose carina, trgovine, saobraćaja, slobode kretanja i slično.

  • Na koji način će biti rešeni problemi svakodnevnog života ljudi, s obzirom na to da je briselski dijalog trenutno u krizi?

– Rešenja koja proizilaze iz dijaloškog procesa tiču se svakodnevnih problema, odnosno slobode kretanja, katastra, telekomunikacija i tako dalje, a uslediće još mnogo tema važnih za međusobne odnose i poboljšanje uslova življenja. Ovi dogovori nisu savršeni, ali sigurno prave pomak u poboljšanju života. Svi smo svesni da ovaj proces nije lak i da su zapravo gotovo sva pitanja vezana za status, ali je isto tako vrlo važno da se poštuju dogovori i da se primenjuju. Situacija nastala oko pečata je posledica loše koordinacije i jednostranog tumačenja dogovora.

  • Nakon svih dešavanja, da li je realno očekivati da Srbi sa severa poštuju institucije Kosova?

– Ovo je vrlo kompleksno pitanje, ali suština je u tome što Srbi sa severa nisu do sada ni imali nekakav, da kažem tako, suštinski kontakt s kosovskim institucijama i to je i razlog razmirica između Prištine i severa Kosova. Bilo bi važno kada bi dali šansu prijateljskim odnosima s Prištinom. Srbi sa severa trenutno ne veruju nikom i to je veliki problem. Sve strane su izgubile kredibilitet i veoma je važno da se poradi na ponovnom uspostavljanju komunikacije između Kfora i Euleksa i Srba na severu.

  • Kada će i kako barikade biti uklonjene i kako će biti sprečeno njihovo ponovno postavljanje?

– Ne postoje nikakvi vremenski okviri, ali pretpostavljam da je ovo samo prolazna kriza. Što pre treba sesti sa Srbima na severu i započeti razgovor u cilju uređivanja odnosa i uklanjanja barikada, koje ne vode rešavanju situacije. Sever ne sme da bude uvod u predizborne kampanje i ne sme da služi za političke poene, jer to može skupo da košta pre svih kosovske Srbe i, svakako, da destabilizuje čitav region, a ne samo Kosovo.

  • Mislite li da bi Srbi sa severa slušali kada bi im Beograd poslao poruku da uklone barikade?

– Oni su izgubili poverenje u sve strane uključene u ovu krizu. Oni sumnjaju u Beograd zbog nedostatka transparentnosti i to je zategnulo situaciju još više. Ovo je verovatno period kada međunarodna zajednica može da odigra proaktivnu ulogu i bude glavna karika u rešavanju situacije i prezentuje ponude, ma kakve one bile. Dosta je bilo priča i nagađanja i mislim da sve ponude za rešavanje krize treba da budu javne.

  • Zbog čega kosovska policija ne preduzima ništa povodom pretnji smrću šefu beogradskog tima Borislavu Stefanoviću, koje navodno dolaze od „kontroverznog biznismena“ iz severne Mitrovice Zvonka Veselinovića?

– Ovo je pitanje za ministra policije Kosova. Mislim da je već rečeno da su mnoge istrage u toku, a takav jedan proces traje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari