Sva otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije, uključujući međusobne tužbe za genocid, moraju se rešavati bilateralnim putem – kazala je Danasu Vesna Pusić, predsednica Nacionalnog odbora za evropske integracije u Hrvatskom saboru i funkcionerka Hrvatske narodne stranke, ne želeći da direktno komentariše spekulacije pojedinih beogradskih medija da EU „pritiska“ vlasti u Zagrebu da odustanu od tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.


Nedavna poseta predsednika Borisa Tadića Hrvatskoj, tokom koje je u društvu hrvatskog kolege Iva Josipovića obišao mesta stradanja u Vukovaru i Paulin Dvoru, i izvinio se zbog zločina u Ovčari, otvorila je i pitanja međusobnih tužbi dveju država za genocid. Kako ocenjuju sagovornici Danasa, Tadićeva poseta je otvorila i put ka rešavanju praktičnih problema u odnosima, uključujući moguće međusobno odbacivanje tužbi. Poznato je da vlast Beograd ima dobru volju za odustajanje od procesa pred MSP u Hagu.

Vesna Pusić ukazuje za Danas da je poseta predsednika Tadića Hrvatskoj bila „veoma uspešna“, kao i da je to početak budućih odnosa između dve države po svim pitanjima. Naša sagovornica smatra da je prekinuto „večno natezanje“ i da su oba predsednika imala na umu raščišćavanje događaja iz prošlosti. Pusićeva objašnjava da je sada vreme da se počne raditi na „glavnoj političkoj zadaći“, a to je osigurati pristojan život građanima i u Srbiji i u Hrvatskoj.

„Poznato mi je“, ističe Pusićeva, „da je predsednik Tadić predao dokumenta hrvatskim zvaničnicima o nestalim licima za vreme rata iz devedesetih i to će olakšati dalji tok ovog procesa“. Kako objašnjava, upravo je ova poseta je bila važna i za dalje napredovanje Srbije i Hrvatske na putu ka evrointegracijama.

Milorad Pupovac, poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru, ističe za Danas da nije čuo ništa o navodnom pritisku EU na vladu Jadranke Kosor, ali veruje da „neće biti potrebno da iko vrši pritisak, nego će obe zemlje same doći do odbacivanja međusobnih tužbi“. Kako dodaje, EU bi sigurno pozdravila takve odluke ukoliko do njih dođe.

Pupovac ocenjuje da je poseta predsednika Tadića Hrvatskoj „istorijski gest“, jer je do toga došlo „nakon mnogo sputavanja, sukoba i međusobnog osporavanja“. On smatra da su predsednici dveju zemalja „pronašli instrument kako na najbolji način da se Srbi i Hrvati oslobode politike iz 20. veka“. Kako navodi, na sastanku Tadića i Josipovića se razgovaralo o praktičnim pitanjima, odnosno o tome da se civilne žrtve srpske nacionalnosti statusno izjednače sa ostalim žrtvama, kako da se pomogne povratak izbeglica u Hrvatsku, i na koji način priznati sve elemente integracije Srba u Hrvatskoj, i obrnuto.

Damir Kajin, poslanik Istarskog demokratskog sabora u parlamentu u Zagrebu, ukazuje za Danas da Srbija i Hrvatska treba da odustanu od tužbi za genocid, i to bez posredovanja EU, „kroz zajedničku, usaglašenu izjavu dva parlamenta“.

– Bilateralni odnosi Hrvatske i Srbije su sve normalniji iz godine u godinu. Bez obzira što je tadašnja Vojska Jugoslavije razorila Vukovar i učinila enormne štete u Hrvatskoj, kao i što je Hrvatska vojska odgovorna za incidente nad građanima srpske nacionalnosti, danas, kada znamo sudbinu zahteva BiH u slučaju genocida u Srebrenici, ne vidim svrhu da Hrvatska istraje u tužbi protiv Srbije – zaključuje Kajin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari