Zagreb

Hrvatska na 33. mestu na listi najbogatijih zemalja

Sa neto finansijskom imovinom od 10.560 evra po glavi stanovnika u 2018. godini, Hrvatska je ostala na 33. mestu na listi najbogatijih zemalja, pokazuje Allianzov deseti „Izveštaj o globalnom bogatstvu“, koji detaljno analizira više od 50 zemalja sveta.

Plenković sa predstavnicima stranaka vladajuće većine

U Banskim dvorima održan je sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa predstavnicima stranaka vladajuće većine. Kako prenosi HRT iz Vlade je rečeno da je reč o konsultacijama uoči skorašnje sednice Hrvatskoga sabora, ali da se razgovaralo i o drugim aktualnim temama.

Privedeno još deset napadača na pripadnike srpske manjine kod Knina

Hrvatska policija privela je danas još deset osoba sa šireg područja Šibenika, Splita i Sinja koji se povezuju s nedavnim napadom na pripadnike srpske manjine u mestu Uzdolje kod Knina, dok su u kafiću gledali utakmicu beogradske Crvene zvezde i švajcarske ekipe Jang Bojs.

Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića i još tri osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe zbog zloupotrebe poverenja u poslovanju, kao i pomaganja u zloupotrebi poverenja poslovanju, prenosi HRT.

MUP negira navode o mučenju migranta

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da nije upoznato sa slučajem koji navodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije o mučenju migranata od hrvatske policije.

„Ne mogu okrenuti leđa Hrvatskoj“

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je u Hrvatskom tjedniku da će se kandidovati za drugi mandat na čelu države, rekavši da ne može sada okrenuti leđa Hrvatskoj.

Josipović: Govor predsednice u Kninu krajnje neumesan

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je govor aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović na obeležavanju 24. godišnjice akcije Oluja, 5. avgusta u Kninu, bio krajnje neprimeren i da političke elite u Hrvatskoj i Srbiji imaju potrebu da se tenzije stalno podgrejavaju, kako bi se oni sa svojim programima zadržali na vlasti.

Suđenja za „Oluju“

U 24 godine od operacije „Oluja“, hrvatsko pravosuđe podiglo je tri optužnice za ratne zločine nad krajinskim Srbima i to protiv ukupno sedmorice pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi.

Milanović o „Oluji“: Centar pobune je bio Beograd, a ne Knin

Kandidat za predsednika Hrvatske i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je da danas nije otišao na proslavu 24. godišnjice vojne akcije „Oluja“ u Knin jer taj grad „nije bio pravi centar pobune, ni finansijski, ni idejni, ni materijalni, ni ljudski, nego je to bio Beograd“.

Poštovanje za žrtve, bez obzira na nacionalnost

Inicijative mladih za ljudska prava iz Zagreba i Beograda, od drugog do četvrtog avgusta, organizovale su zajednički obilazak krajeva u Hrvatskoj koji su stradali tokom rata od 1991. do 1995. godine, kao i pre, tokom i nakon vojne operacije Oluja.

Hrvatska nespremna za suočavanje s prošlošću

Inicijativa mladih za ljudska prava će sutra, u subotu, 3. avgusta, zajedno s mladima iz Hrvatske i Srbije posjetiti mjesta zločina i kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme i nakon „Oluje“ kao što su Uzdolje, Varivode, Mokro Polje i Gošić.

PrvaPoslednja