Pozdravljam reformske prioritete srpske vlade da bi se osigurao održivi ekonomski rast, kao i to što se i dalje poklanja pažnja uspostavljanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te reformi pravosuđa i javne administracije. Odlučni koraci su već preduzeti.

Srpske vlasti su se naročito angažovale na jačanju fiskalne konsolidacije, restrukturiranju i privatizaciji javnih preduzeća, te pojašnjavanju državnog finansiranja i kontrole medija. Nakon moje prethodne posete u Srbiji u maju, takođe veoma cenim snažnu rešenost srpskih lidera da se odmah uhvate ukoštac sa posledicama poplava koje su nanele veliki teret srpskom narodu i ekonomiji, navodi u razgovoru za Danas povodom boravka u Srbiji Johanes Han, novi komesar Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju.

Han, koji je u četvrtak posetio Beograd, ističe da mnogo posla i dalje očekuje Srbiju, budući da je potrebno „bez prekida sprovoditi reforme, jer će tempo pregovora zavisiti od napretka u ključnim oblastima“. „Ali ja sam boravio u Beogradu kako bih uverio premijera Vučića i njegovu vladu, zajedno sa srpskim građanima, da će Evropska komisija podržavati Srbiju, tehničkim savetima, kao i kontinuiranom finansijskom podrškom“, ističe evropski komesar.

Da li je moguće da Srbija nastavi da balansira između EU i Rusije?

– Imam izvesno razumevanje za istorijske veze koje Srbija ima sa Rusijom. Ne primoravamo Srbiju da napravi jednostavan izbor. Srbija je sama proglasila pridruživanje EU kao svoj ključni strateški cilj, koji je premijer Vučić nedvosmisleno ponovio tokom posete predsednika Putina u oktobru. Suštinska posvećenost Srbije vrednostima i interesima EU je važna, naročito kada se ima u vidu njeno buduće predsedavanje OEBS-om 2015. godine. A ta posvećenost budućnosti Srbije u EU ne treba da bude pomućena balansiranjem između EU i Rusije. U pregovaračkom okviru postoji zakonski zahtev da se „progresivno“ usvajaju pozicije EU, što podrazumeva i teška pitanja poput sankcija, a to je veoma značajno. Očekujemo od Srbije da poštuje ovu obavezu, ali ono što je čak još važnije jeste da lideri u Beogradu kontinuirano pokazuju da se Srbija drži svog strateškog cilja pridruživanja EU i da to pokazuju rečima i, naročito, delima. Utisci koji se ostavljaju u javnosti su značajni, a srpski lideri to znaju. To sam i istakao tokom svoje posete.

Može li Srbija da postane članica EU do 2020. godine?

– U potpunosti pozdravljam visok nivo ambicije Srbije za pregovore. Za EU ne postoji određen vremenski okvir za pregovore o pridruživanju. I dalje će se primenjivati princip da se svakoj zemlji kandidatu sudi na osnovu sopstvenih zasluga. Istinsko trajanje pregovora o pridruživanju biće određeno prvenstveno sposobnošću Srbije da ostvaruje stalni napredak na reformskoj agendi EU.

Nemačka insistira da poglavlje 35 treba da bude prvo koje će biti otvoreno u pregovorima o članstvu Srbije u EU. Kakav je vaš stav o tome?

– Iako bi poglavlje 32 (finansijska kontrola), o kojem se trenutno diskutuje u Evropskom savetu, moglo tehnički da bude otvoreno do kraja godine, nesumnjivo je sada jasno da saglasnost među državama članicama neće biti postignuta bez poglavlja 35. To je poglavlje gde se prati napredak u dijalogu sa Kosovom i jasno je da se očekuje dalji napredak pre razmatranja otvaranja drugih poglavlja. U svakom slučaju, primena postojećih sporazuma u kontekstu dijaloga treba da bude nastavljena bez odlaganja. Ali, to je paralelan proces, tako da je uz ostvarivanje napretka u poglavlju 35 podjednako važno postarati se da se sprovedu nužne reforme u svim drugim poglavljima. U krajnjoj liniji, Srbija mora da ostvari napredak i sama da odredi njegovu brzinu. Preći ćemo u narednu fazu kada bude napretka.

Čestitke Vučiću i Rami

Šta mislite o nedavnoj poseti albanskog premijera Beogradu?

– Poseta kojom je srpski premijer Aleksandar Vučić ugostio albanskog premijera Edija Ramu predstavlja važan korak napred u odnosima između dveju država. Čestitam, kao što je učinila i visoka predstavnica Mogerini, obojici lidera na njihovoj političkoj hrabrosti da realizuju posetu koja je po svojoj prirodi bila i izazovna i osetljiva. Zajedno sa njom, vidim ovu posetu kao početak nove faze u odnosima između dveju država i poverenja, na čijoj izgradnji će oba lidera nastaviti da rade kako bi se omogućili dalji pozitivni koraci napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari