Predsednik Hrvatske Ivo Josipović dolazi u nedelju, 18. jula u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Prvog dana posete, u Beogradu će se sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, nakon čega će dvojica predsednika otići u Suboticu, na obeležavanje 20. godišnjice od osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

U ponedeljak, Josipović će u Beogradu imati sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija, nakon čega će zajedno s Tadićem razgovarati s porodicama izbeglica, povratnika u Hrvatsku. Predsednici će potom prošetati centrom Beograda i prisustvovati susretu umetnika iz Srbije i Hrvatske.

Čelnici DSHV izuzetno su zadovoljni zbog odluke Josipovića i Tadića da uveličaju 20. rođendan ove stranke. Za početak, kada dvojica predsednika krenu put Subotice, njihovi domaćini iz DSHV odvešće ih na jedan salaš u Đurđinu. „Želeli smo da naše goste odvedemo u jedan autentičan vojvođanski salaš, a Đurđin je odabran kao simbol našeg uspeha, jer to je mesto u kojem nikada nismo izgubili na izborima“, kaže Petar Kuntić, predsednik ove stranke vojvođanskih Hrvata. Predsednici će zatim u subotičkoj Hali sportova prisustvovati svečanosti povodom jubileja DSHV, a uveče će rukovodstvo stranke i Hrvatskog nacionalnog vijeća, zajedno s predsednikom Josipovićem, biti gosti na večeri kod predsednika Tadića u Beogradu.

Dolazak dvojice predsednika je velika čast i priznanje Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, dokaz sve boljih odnosa dve zemlje i ohrabrenje, kako za zajednicu Srba u Hrvatskoj, tako i za Hrvate u Vojvodini, navode u DSHV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari