Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i nekadašnja direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, trenutno važi za ozbiljnog kandidata za glavnog pregovarača Srbije sa EU, saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora u Vladi.


Kako su izvori Danasa nezvanično rekli, najveći broj onih koji se u Vladi bave procesom pridruživanja Srbije Uniji smatra da je Miščevićeva, s obzirom na znanje i iskustvo u bavljenju evropskim poslovima, najbolja osoba za vođenje tima koji će pregovarati s EU, nakon odluke o datumu početka tog procesa.

Ipak, naši sagovornici ukazuju na to da će konačna odluka o tome ko će biti glavni srpski pregovarač, i ko će sve činiti njegov tim, biti politička. Odluka će umnogome zavisiti i od eventualnih izbora i promene u odnosu snaga na vlasti, objašnjavaju sagovornici Danasa.

Tanja Miščević je za ova razmišljanja u Vladi saznala od novinarke Danasa i njen prvi komentar je bio da je „lepo kada vas se ljudi sete i poštuju ono što radite“.

– U svakom slučaju, ko god da se prihvati dužnosti pregovora sa EU mora da zna da je to jedan od najtežih poslova koordinacije i zahteva stručnost i veliku diplomatsku sposobnost – rekla je nam je Miščevićeva, koja je do majskih izbora bila državna sekretarka Ministarstva odbrane zadužena za međunarodnu saradnju.

Srbija u junu čeka odluku Evropskog saveta o određivanju datuma za početak pregovora o članstvu. Bez obzira na to da li će lideri EU ove godine doneti pozitivnu odluku ili ne, u Vladi se već priprema „kostur“ državne pregovaračke strukture zadužene za taj zahtevan posao. Ta struktura zasad podrazumeva sistem iz 2007, koji je funkcionisao prilikom pregovora s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a napravljen je prema iskustvima Slovenije. Ta struktura, posle odluke o datumu, lako može da se transformiše u sistem za pregovore. Zanimljivo je da je 2007. na čelu tadašnje vladine Kancelarije za pridruživanje EU bila upravo Tanja Miščević.

Krovni državni organ ove strukture trenutno je Koordinaciono telo za proces pristupanja EU, kojim predsedava premijer Ivica Dačić, a zamenjuje ga potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić ili neki drugi član. Ono razmatra sva pitanja u vezi sa evropskim integracijama i koordinira rad organa državne uprave. Ima 12 članova i svi su ministri u Vladi Srbije. Ostali članovi Vlade mogu prisustvovati sednicama i učestvovati u radu ovog organa, ako se raspravlja o pitanju iz njihove nadležnosti.

Koordinaciono telo ima stručnu grupu kojom rukovodi direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević. Nju čini između 22 i 25 članova, odnosno šefova radnih grupa za pregovore. Stručna grupa je glavno telo za horizontalno koordinisanje procesa pristupanja. Ona ima 35 podgrupa za pregovore koje su ključni mehanizam za koordinisanje različitih oblasti pravnih tekovina EU, a čija se podela, nadležnost i sastav u osnovi podudaraju sa 35 pregovaračkih poglavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari