Posle četvorosatnih pregovora predstavnika Vlade Srbije s komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Bilerom, međunarodne vojne snage sinoć su se povukle iz Rudara kod Zvečana, dok su Srbi ostali na barikadama u tom mestu. Pregovori se nastavljaju. Ministar za KiM Goran Bogdanović pozvao je sinoć narod da se ne povlači s punktova sve dok se na administrativnim prelazima Jarinje i Branjak ne vrati stanje kakvo je bilo pre akcije specijalne jedinice Kosovske policijske službe „Rosa“.

Srbi su ostali na barikadama i ka prelazu Brnjak, u selu Zupče u opštini Zubin Potok, tvrde izvori Danasa. Na severu KiM formiran je Krizni štab u koji su ušli predstavnici sve četiri sprske opštine u ovom delu Pokrajine, potvrđeno je našem listu.

Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom, izjavio je da je s Kforom postignut „neki dogovor“. On je pregovore ocenio kao „mučne i teške“ i napomenuo da je bio u kontaktu s „celim državnim vrhom Srbije, vladama drugih zemalja i međunarodnim institucijama“. Kfor i predstavnci Vlade Srbije su, tvrdi Stefanović, „blizu dogovora“, ali još nije sve završeno. Stefanović je najavio da će danas u Beogradu prisustvovati sednici Skupštine Srbije i da će potom vratiti na KiM.

Ministar Bogdanović je rekao Srbima u Rudarima, da mu je Biler kazao da je imao dozvolu da vojno interveniše protiv naroda na barikadama, ali je da je odlučio da zbog građana Zvečana juče to ne uradi.

General Erhard Biler tvrdi da mu „nije lako pala“ odluka o povlačenju jedinica Kfora sa srpskih barikada u Rudarima i upozorava da to „ništa ne menja u njegovoj odlučnosti da deluje protiv ekstremista“. On je najavio da „sledeći put neće tolerisati barikade i da će sigurno upotrebiti silu kako bi omogućio slobodno kretanje“. Komadant Kfora kaže da je pitanje vraćanja administrativnih prelaza na stanje pre intervencije kosovskih specijalaca „političko pitanje“ na koje on ne može da utiče, ali da se nada da će se pronaći rešenje „u najskorijoj budućnosti“.

Posle odluke Kfora da administrativne prelaze Jarinje i Brnjak proglasi za zabranjenu vojnu zonu, juče je na severu Kosova i Metohije bilo napeto. Kfor je u više navrata produžavao rok dat Srbima da se povuku sa barikada u Rudarima – bilo ih je desetak na rastojanju od stotinu metara, kako je rečeno Danasu. Srbi su odgovorili da će ostati do kraja i da Kfor može samo da ih pregazi.

Kada je oko 14 sati izgledalo da će Kfor krenuti u akciju, Srbi su legli na put da bi svojim telima sprečili američke vojnike da probiju blokadu. Ubrzo se začula rafalna paljba, pa su na put ispred barikada legli su i vojnici američkog i slovenačkog Kfora. Ispostavilo se, kako javlja Radio KiM iz Čaglavice, da se paljba čula iz pravca južnog, albanskog dela Kosovke Mitrovice.

U blokadi u Rudarima učestvovalo je nekoliko hiljada građana, kojima su priključili i radnici „Trepče“ sa zastavama, kao i monasi i sveštenici SPC, koji su nosili u rukama bosiljak, prenose agencije. Isti izvori navode da su žene slovenačkim vojnicima podelile cveće, a Srbi s barikada dali su im vodu. Tokom jučerašenjeg isčekivanja da Kfor krene ka barikadama, Srbi su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“. Iz sedišta NATO juče je saopšteno da „Kfor ne podržava samo jednu stranu u krizi na Kosovu, da će njegova misija i dalje delovati statusno neutralno i da neće sprovoditi sporazume koji nemaju saglasnost i srpske i kosovske, albanske strane“. Visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton najavila je da će njen posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper uskoro posetiti Kosovo. U sedištu EU juče nisu mogli da potvrde datum Kuperove posete.

Adriatik Staviljeci, portparol kosovske carine, izjavio je juče za Radio KiM da se „odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza srpske robe sprovodi 100 posto“. Iako su agencije juče javile da je i na prelazu Brnjak uvedena zabrana ulaska robe iz centralne Srbije, izvori Danasa tvrde da roba iz centralne Srbije, ipak, prolazi na KiM. Zvonimir Stević, državni sekretar Ministarstva za KiM, pozvao je juče Kfor, Euleks i privremene kosovske institucije da „ozbiljno shvate incidente koji su se dogodili na jugu KiM, da osude i spreče napade na Srbe“.

Tadić proziva Kristofera Dela

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da „informacije koje ima govore da su za paljenje Jarinja odgovorne kriminalne strukture na KiM, povezane i sa Srbima i Albancima, a imaju snažne veze s establišmentom u Prištini“. Tadić je oštro govorio i u o ulozi američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela i međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu Pitera Fejta u poslednjim incidentima na severu KiM, prenosi B92. Predsednik Srbije ističe da to ne znači da „celokupna američka administracija stoji iza ovakve akcije“.

Konuzin: Nedopustiva tolerancija opasnih ambicija

Ambasador Ruske Fedearacije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je za Danas da je za „sprečavanje dalje destabilizacije situacije na severu Kosova i Metohije neophodno da međunarodno prisustvo deluje strogo u skladu sa svojim mandatima u statusno neutralnoj formi, poštujući međunarodno pravo“. Konuzin kaže da je „nedopustiva tolerancija opasnih ambicija Prištine i pravni nihilizam“.

– S dubokom zabrinutošću pratim razvoj situacije na KiM, posebno na severu Pokrajine. Provokativne aktivnosti prištinskih vlasti, koje su pokušale da jednostarnim metodama sile promene situaciju na lokalu, zaslužuju sve osude. Trajno regulisanje kosovskog problema moguće je obezbediti samo na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. Što brža normalizacija situacije mora da dorinese tome da strane rešavaju sporna pitanje putem pregovora – naglašava ambasador Konuzin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari