Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, na jučerašnjoj konvenciji tog političkog saveza održanoj u beogradskom Sava centru, poručio je da je točak decentralizacije nezaustavljivo pokrenut i da niko neće moći da spreči jačanje gradova i opština. Dinkić, šef poslaničke grupe URS u Narodnoj skupštini, predaće danas državnom parlamentu inicijativu za decentralizaciju Srbije i set pratećih zakona, koje je potpisima podržalo 516.000 građana, među njima i 25 čelnika lokalnih samouprava.

Po do sada saopštenim stavovima partijskih funkcionera, plan URS će u parlamentu sigurno podržati poslanici SPO i Jedinstvene Srbije, a možda i pojedinih stranaka nacionalnih manjina. DS i SPS za sada su uzdržani, mada ima najava da bi socijalisti mogli da, uz izvesne korekcije, daju svoj glas „za“. LDP je juče saopštio da definitivno ne žele da stanu uz ovaj, kako smatraju, „predizborni projekat“.

Lider URS je istakao da je predlog decentralizacije podržalo čak 15 odsto ukupnog biračkog tela i da zbog toga oseća posebno veliku odgovornost. Kao naredni prioritet najavio je suštinski obračun s partokratijom u Srbiji. „Sreća što Srbija nema atomsku centralu i da partije nisu postavljale direktora, sve bi nas ubio do sada“, rekao je Dinkić. U tom kontekstu, naveo je da će URS predložiti uvođenje profesionalnog upravljanja javnim preduzećima, na konkursima o kojima će odlučivati nezavisne agencije. Doskorašnji potpredsednik vlade kazao je da prihvata i ličnu odgovornost zbog toga što kao politički lider nije insistirao na razbijanju partokratije, ali, kako je dodao, zahteva da to učine i druge partije.

Zamenik predsednika URS i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je da se od lokalnih čelnika mnogo toga očekuje, ali da su im ovlašćenja suviše mala. Neophodno je da se hitno usvoji set zakona koji predlaže URS, a to su novi zakoni o javnoj svojini, decentralizaciji i imovini gradova i opština, kao i da se lokalnim vlastima daju veće odgovornosti u oblasti prosvete, urbanizma i finansija, poručio je Stevanović.

Članica Predsedništva URS Maja Gojković rekla je da građani koji su potpisali peticiju o decentralizaciji traže šansu za dobar život, bez obzira na to u kom delu Srbije žive. „Ne treba da se pitaju političari koji nisu stali iza ove peticije zašto pola miliona građana brže shvata stvari od njih“, istakla je Gojkovićeva govoreći o mogućnostima koje bi i lokalne sredine imale ukoliko bi dobile 80 odsto prikupljenog poreza.

Liberalno-demokratska partija, za koju se spekulisalo da će podržati inicijativu URS u Skupštini Srbije, juče se izričito ogradila od Dinkićevih predloga, žestoko ih kritikujući. LDP odbacuje ideju o decentralizaciji Srbije na način na koji je „nameće“ URS jer se pretvara u jednokratni predizborni projekt uz negativne efekte sličnih obećanja, poput besplatnih akcija ili velikih investicija iz NIP-a, poručio je član Predsedniništva LDP i narodni poslanik Zoran Ostojić.

„Zakon koji predlaže stranka bivšeg ministra Mlađana Dinkića je nedovršen i ne pruža ključne odgovore na pitanja kako treba da bude uređena Srbija“, naveo je Ostojić u pisanoj izjavi. Kako je istakao, LDP ne može da podrži ambiciju da se, kroz agresivnu predizbornu kampanju, nametne nerazrađen model decentralizacije, koji se u obliku koji je ponuđen svodi samo na potrebu da se delimičnim izmenama zakona obezbedi popularnost u javnosti.

„Decentralizacija je za LDP vrlo ozbiljno pitanje, zbog nje smo vodili i antireferendumsku kampanju protiv postojećeg Ustava, u vreme dok su druge stranke, pa i ona koja sada pomalo teatralno pokušava da poentira na unutrašnjim ucenama u svojoj vladajućoj koaliciji, sedele duboko u vlasti i kreirale sistem gde partijske centrale odlučuju o svemu“, naveo je Ostojić.

Stav LDP jeste da je potrebno transformisati državu i učiniti je efikasnom, promeniti Ustav i omogućiti Vojvodini prava koja zaslužuje, a ne da se, „kao što URS predlaže, izmenama zakona favorizuju pojedine stranke u nekoliko opština, kako bi u njima pobedili na izborima“. Ostojić je ocenio i da je predlog da se gradonačelnici direktno biraju „brzoplet, a Srbija je imala katastrofalna iskustva sa takvim zakonom“.

Šta traži URS

Inicijativom URS o decentralizaciji, koja je pokrenuta pre tačno godinu dana, predlaže se da se javna svojina vrati u vlasništvo lokalnih samouprava, da najveći deo prikupljenog poreza ostane u lokalnim sredinama, kao i da se direktno biraju predsednici opština i gradonačelnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari