Jerinić (ZLF): U Srbiji na svim nivoima vlasti ista koalicija, to je rezultat bojkota izbora 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Poslanica Zeleno-levog fronta (ZLF) Jelena Jerinić navela je da je u Srbiji danas, prvi put od uvođenja višestranačja, na svim nivoima – republičkom, pokrajinskom, lokalnom, na vlasti ista koalicija, kao i da je to rezultat bojkota izbora.

„Nema opštine i grada u kojima je drugačija vlast i to je rezultat bojkota. Ne izlazi se na izbore samo onda kada se unapred zna da će se pobediti, već je pitanje da li ćemo imati svoje predstavnike“, rekla je Jerinić na tribini Kampanje za fer izbore (FERKA) u Kikindi.

Prema njenim rečima, vlast dovodi birače kroz „takozvani izborni turizam“ tamo gde gubi podršku, odnosno „tamo gde ni uz svu kupivinu glasova i mahinacuje ne može da namakne većinu“.

„Jedini lek za to je što masovniji izlazak na izbore, jer što manje ljudi izađe na izbore, oni moraju manje da kradu, a ako bismo bojkotovali – ostavili bismo im potpuno brisan prostor“, ocenila je Jerinić, navodi se u saopštenju objavljenom posle tribine.

Ona je navela i da su zloupotreba prava i nepravda svakodnevno prisutne, ne samo na izborima, uz ocenu da je to „kriminalna hobotnica čiji su pipci svuda – u vrtiću, na radnom mestu, svuda gde su resursi“.

„Pipke treba da sečemo jedan po jedan i ne smemo da prepustimo nijedan deo prostora koji možemo da zauzmemo. Stalno govorimo o Aleksandru Vučiću, ali ja mislim da je nemoguće da jedna osoba sve kontroliše. Mnogi su tu koji svesno učestvuju i zato moramo da ukazujemo na odgovornost svih onih koji u tim delovima sistema učestvuju“, rekla je Jerinić.

Izvršna direktorka Građanskih incijativa Maja Stojanović ocenila je da autoritarna vlast u početku neće želeti da dozvoli slobodne izbore, jer zna da bi na njima izgubila, ali da se pritiskom na svim nivoima i sinergijom može doći do rezultata.

„Ne možemo očekivati da neko ko je izmestio sve institucije iz naših života i napravio zarobljenu državu odjednom doživi prosvetljenje“, rekla je Stojanović.

Ona se osvrnula i na trenutne razlike u opoziciji i navela da ih treba gledati kao na „različite taktike koje imaju isti cilj“.

Stojanović je apelovala na pristalice različitih opozicionih struja da ne ulaze u međusobne rasprave, jer „važno je boriti se i na različite načine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari