Predsednik Republike Tomislav Nikolić nije predstavio platformu o Kosovu i Metohiji ambasadorima Rusije, Kine i Velike Britanije, s kojima se odvojeno susreo u ponedeljak, već je s njima samo načelno razgovarao o ovom dokumentu, rečeno je Danasu u Predsedništvu Srbije.

Iako je ranije najavljeno da će platforma biti predstavljena u ponedeljak, 17. decembra, šefovima poslaničkih grupa, to se nije desilo, a i dalje je nepoznato kada će javnost saznati šta piše u tom dokumentu.

„Bićete blagovremeno obavešteni“, odgovor je iz Predsedništva na pitanje Danasa kada će biti predstavljena platforma državnog vrha o KiM. Izvor našeg lista iz Vlade Srbije kaže da je šefovima poslaničkih grupa rečeno da će se to desiti sutra, „ali to nije sigurno, jer se stalno nešto menja“.

Naš sagovornik iz Vlade dodaje i da se u platformi ne pominje da će Srbija tražiti status entiteta za sever Kosova, nalik na Republiku Srpsku, već da je to samo interpretacija medija. Prema njegovim rečima, još se ne zna i da li je predviđeno da se platforma izglasava u parlamentu ili ne.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Danas da očekuje da će ovih dana biti sastanak sa šefovima poslaničkih grupa, nakon čega će platforma biti na Odboru, pa onda i pred poslanicima. „Taj dokument mora da dobije verifikaciju parlamenta. Ukoliko platforma ne bude usvojena u Skupštini, biće politički neodrživa“, navodi Drecun.

Na pitanje da li je tačno da bi sever Kosova mogao da dobije neku vrstu entiteta poput Republike Srpske, Drecun je rekao da „to ne može da se poredi sa RS, jer je ona iznad statusa u kome se trenutno nalazi Kosovo“.

Poslanik DS Borislav Stefanović smatra da bi bio dobar početak ako bi u platformi o Kosovu bilo predviđeno da sever KiM ima određeni vid samouprave na način koji je definisan Republikom Srpskom, dok predsednik LDP Čedomir Jovanović smatra da poređenje sa RS nije dobro za Srbiju, jer će se time dobiti hronična nestabilnost kakvu proizvodi BiH na Balkanu.

Dačić o RS

Povodom pisanja medija da je u centru platforme status severa Kosova za koji Srbija želi da ima širu autonomiju poput Republike Srpske, premijer Ivica Dačić juče je naveo da se „u procesu rešavanja problema mora uzimati u obzir svaka moguća situacija“. „To je deo nečega o čemu se razgovara“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari