Najviši organi SNS i SPS juče nisu doneli konačne odluke o kandidatima za ministre u rekonstruisanoj vladi, koja će imati 18 ministarstava.


Ipak, već se može naslutiti kako će izgledati nova vlada. Zasada je izvesno da će kandidati naprednjaka za ministra finansija biti Lazar Krstić, za ministra odbrane Nebojšu Rodića, a za ministra za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Igor Mirović. Za ministra privrede dva su kandidata – jedan je bio predsatvnik Srbije u organizaciji FAO, a drugi je profesor na novosadskom Pojoprivrednom fakultetu. Između dva kandidata SNS treba da se opredeli za ministra poljoprivrede, dok je gotovo izvesno da će savetnica u tom resoru biti Svetlana Živanović.

Kako saznaje Danas, sednica Predsedništva SNS na kojoj će se odlučivati o kandidatima za ministre privrede i popljoprivrerde biće održana u drugoj polovini ove nedelje.

Socijalisti juče nisu saopštili spisak svojih kandidata za ministarske funkcije, a kako se spekuliše najverovatnije da će njihov predlog za ministra kulture i informisanja biti Ivan Tasovac, dok se kao kandidat za resor sporta u medijima, pominje Branko Ružić. Ove resore do sada su vodili kadrovi koje je predložila SNS. Na mesto ministra prosvete Žarka Obradovića, mogao bi da dođe Tomislav Jovanović, ali se o zameni za Milutina Mrkonjića, ministra saobraćaja još uvek ništa ne spominje.Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da još nije doneta odluka da li će evrointegracije voditi potpredsednik vlade ili ministar ili će se doći do drugog rešenja. Prema njegovim rečima, uskoro će biti rešeno pitanje glavnog pregovarača Srbije sa EU.

SOCIJALISTI BEZ REČI O MINISTRIMA

Lider SPS i premijer Ivica Dačić izjavio je da na sednici Predsedništva nije bilo razgovora o personalnim rešenjima i da će imena budućih ministara SPS biti poznata u sredu ili četvrtak. On je novinarima, po završetku sednice, rekao da će odmah početi razgovore s kandidatima za buduće ministre, a jedino ime koje je pomenuo je ime direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca.

Prema Dačićevim rečima, u petak će najverovatnije biti održana sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o novim ministrima u Vladi. Prema njegovim rečima, SPS će dati i budućeg ministra sporta i omladine, i taj kandidat, kao i kandidat za ministra kulture, biće, kako je rekao, neko sa visokim integritetom i ugledom. Kako mediji spekulišu, to mesto je Dačić ponudio Branku Ružiću, predsedniku IO socijalista.

BICIKLOM NA POSAO

Obrazlažući svoj predlog, Vučić je članovima GO naveo da je kandidat za ministar odbrane, Rodić, doskorašnji šef BIA, tu agenciju vodio odgovorno i „u trostruko manjem obimu koristio je mere koje su po zakonu dozvoljene sa dvostruko većim rezultatom“. Kako je dodao, to je skroman i vredan čovek koji dolazi na posao u pola sedam, a završava u kasnim satima i na posao ide biciklom, bez pratnje.

Od Mirovića, inače potpredsednika SNS, Vučić očekuje da pokaže brigu za regione svojom predanošću i trudom, ne samo u Vojvodini, već i u celoj Srbiji.

Predsednik naprednjaka poručio je svojim stranačkim kolegama da rade kao da izbori neće biti za tri godine i da se za njih spremaju kao da će biti u svakom trenutku. Prema njegovim rečima, najvažniji cilj SNS je modernizacija Srbije, uprkos tome što će popularnost stranke među građanima nedvosmisleno opadati.

PRVOBORCI

On je poručio onima koji njega i ovu vladu svakodnevno kritikuju da neće proći dugo dok on ne kaže dosta.

-Postoji granica do koje možemo da trpimo političku razmaženost i bezobrazluk. Ako su sigurni u svoju politiku, daćemo im priliku da odmere svoju snagu. Nekada su bili jaki i moćni, pogledajte ih danas, ne dozvolite da i mi takvi postanemo – poručio je Vučić svojim stranačkim kolegama.

Prema njegovim rečima, u srpskoj politici, pa i u SNS, postoji sindrom prvoborca, koji je pohlepan, namešta svojim prijateljima poslove, ima sumnjivo društvo, skuplja skupe automobile i putuje po svetu, i upozorio da za takve neće imati razumevanja.

Na kraju, Vučić je poručio da će SNS na političkoj sceni sarađivati samo sa onima koji mogu da doprinesu dobrobiti Srbije, a stranačke kolege upozorio je da će građani pamtiti njihove rezultate, a ne njihova imena i lica.

STRANA ULAGANJA

Vučić, koji je i prvi potpredsednik Vlade, govorio je i o onome šta državu čeka.

„Nema više zaustavljanja. Potrebne su reforme penzionog sistema, što ne znači da će penzioneri živeti lošije, reforma javne uprave i javnih preduzeća. Svi će morati da plaćaju porez, bez obzira koga poznaju u Vladi, i državna i privatna preduzeća“, rekao je Vučić.

Vučić je izrazio očekivanje da će nemačka kompanija Boš u novembru otvoriti 600 novih radnih mesta i izrazio zahvalnost URS zbog doprinosa u dovođenju Boša u Srbiju.

„Očekujemo da Mercedes uđe u Ikarbus, nadamo se da ćemo se dogovoriti i za FAP, kao i da će japanske kompanije investirati u Srbiji“, rekao je Vučić. On je poručio da je Srbija na jasnom putu modernizacija i evropeizacije i da nema zaštićenih u korupciji.

KRITIKA OPOZICIJE

Opozicione partije kritikovale su juče vladajuću koaliciju zbog toga što još nisu poznata sva imena ministara buduće vlade i njihovi programi, dok premijer Ivica Dačić tvrdi da je reč o „političkoj predstavi“ čiji je cilj da se umanji značaj rekonstrukcije vlade. „Zar je Đinđić predlagao kandidate deset dana ranije, ili Koštunica, ili Cvetković“, upitao je Dačić. Prema njegovim rečima, takve primebdbe su „politička predstava“, koja želi da skrene pažnju sa činjenice da je rekonstrukcija obavljena na temeljan način. Demokratska stranka u saopštenju upozorila da dan pred početak najavljene sednice Skupštine Srbije, narodni poslanici kao ni javnost, ne znaju ko su kandidati za ministre, kao ni koji su njihovi programi. L. Valtner

Dinkić Vučićev zamenik

Beograd – Na predlog predsednika SNS Aleksandra Vučića, Vlada je juče jednoglasno odlučila da imenuje odlazećeg ministra finansija Mlađana Dinkića za zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je za predsednika tog tela izabran Aleksandar Vučić, saznaje Danas od izvora u Vladi. Vučić je juče ovu tačku lično stavio na dnevni red i objasnio ministrima da su Emiraćani izuzetno zadovoljni dosadašnjom saradnjom s Dinkićem i da se oni „vezuju za ljude, a ne za funkcije“.

Premijer Ivica Dačić je rekao da mu ne smeta što je Dinkić imenovan na ovu funkciju. On je dodao da to ne znači da URS ostaje u Vladi. „Vučić misli da Dinkić može da pomogne državi i ja se slažem s njim. Nema revanšizma. Politika nije emocionalni odnos, to je racionalno pitanje koje zahteva povlačenje određenih poteza“, rekao je Dačić. B. Cvejić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari