Dramom na Ist riveru i zakulisnim diplomatskim igrama ľ ovako su mediji sinoć prokomentarisali odlaganje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bosni i Hercegovini, na kojoj je trebalo da se glasa o britanskom predlogu rezolucije kojom se obeležava 20. godišnjica zločina u Srebrenici.


Neočekivano, barem za posmatrače u Beogradu, odlaganje je juče popodne prvo zatražila Kina, koja je prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ukazala da ne postoji saglasnost o rezoluciji ni među samim narodima BiH. Zatraženo odlaganje Pekinga od sat vremena produžilo se na pet sati, da bi kasno sinoć po evropskom vremenu, saopšteno da je nova sednica zakazana za danas u 16 sati. Kako je javio izveštač RTS iz Njujorka, pomeranje je obrazloženo time, što su stigli dopunski predlozi iz Londona na britanski nacrt, te suá pojedine članice SB zatražile dodatno vreme, zbog vremenske razlike radi konsultacija.

Srbija se oštro protivi rezoluciji, a kasno sinoć ovim povodom održana je sednica Vlade Srbije, nakon koje je premijer Aleksandar Vučić saopštio da je je na njoj jednoglasno odlučeno da on kao premijer prisustvuje 11. jula, obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Kao što ću ići u Srebrenicu, tako ću ići ponosno i uzdignutog čela predstavljati Srbiju, koja je spremna da prizna da su neki pojedinci u njeno ime činili zločine, ánaveo je Vučić.

Događaje u SB UN ne treba posmatrati kao pobedu, već da je veoma važan proces pomirenja Srba i Bošnjaka, kao stabilnost u regionu, istakao je on. Stoga mi ne uživamo u ovome što bi neko nazvao srpskom pobedom, nije nam to bio cilj, kao što nismo licitirali ni brojem žrtava Mi poštujemo sve žrtve i gonimo sve zločince, hoćemo najiskrenije da pružimo ruku pomirenja, rekao je Vučić noćas oko 23 časa novinarima u Vladi Srbije. Dodao je i da smatra da je Srbija prvi put pokazala da niko ne može da je gazi, i izrazio sumnju da će rezolucija i danas biti usvojena. Napomenuo je da položaj Srbije nije bio dobar, zbog snage zemlje koja nema uticaj na globalne tokove. Nismo mogli puno da uradimo, sem da se držimo gandijevskog pravila o nenasilnom otporu, istakao je Vučić dodajući da je važno da to nastave svi da rade na prostorima bivše Jugoslavije, áte da narodi treba jedni drugima da oproste bez upliva sa strane.

Naveo je da su tokom jučerašnjeg dana vlasti u Beogradu imale bezbroj konsultacija sa stranim diplomatama, i istakao da zaključuje na osnovu raspoloženja u tim krugovima, da rezolucija ni danas neće biti usvojena. Agencije su sinić prenele da je Moskva ostala pri stavu da će uložiti veto na britanski predlog rezolucije koji je već u pripremi jučerašnje sednice doživeo šest izmena, prema dostupnim informacijama. Uoči sednice, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obavestio je javnost da Rusija nije predala svoj predlog rezolucije. Britanski, kao što je poznato, podržavaju i SAD i Holandija, a prema vestima od sinoć, upravo se Vašington aktivno uključio u traženje podrške za predlog Londona. Rojters je tako tokom večeri javio, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, da su razgovori zemalja članica SB u toku i da Velika Britanija i SAD pokušavaju da uvere Rusiju da ne ulaže veto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari